Elg på bytur drukna i Mjøsa

Elgen forvilla seg inn i Hamar sentrum og løp rett uti Mjøsa der den ble så stressa at den drukna.

Elg på bytur drukna i Mjøsa

Elgen løp stressa gjennom Hamar sentrum og uti Mjøsa der den ble enda mer stressa. FOTO: Torkil Odnes Kløvning

Både politi, brannvesen og viltnemnda prøvde å hjelpe elgen som svømte seg så sliten at den drukna etter et uønska møte med folk.

Spisegjester ble litt overraska

Gjestene som satt og spiste på en av restaurantene ved Stortorget i Hamar sentrum fikk seg litt av en overraskelse søndag ettermiddag. Plutselig kom to elger løpende nedover Kirkebakken forbi restaurantene.

Både politi og viltnemnda ble varsla for å få elgene vekk fra sentrum.

Den ene tok av mot Hamar vest, mens den andre løp videre nedover mot Mjøsa. Ikke mot det berømmelige stupetårnet i sentrum, men ved Tjuvholmen. Hele strandlinja var fylt med badegjester så elgen svømte utover i Mjøsa for å komme unna folk.

Men på en varm sommerdag var det mange folk ute i småbåter i Mjøsa. Og de ble også nysgjerrig på den uvanlige badegjesten. Så nysgjerrige at politiet måtte melde fra om at båtfolket måtte holde seg unna elgen. For den ble stressa, og visste ikke hvordan den skulle komme unna.

Prøvde å få den i land

Så mens elgen var til stor underholdning for båtfolk og badegjester, kjempa den i en time i vannet for å svømme vekk. Politiet og brannvesenet tok båter ut til elgen for å prøve å få den inn mot land. Men da var den så utslitt at den drukna.

Den var nok stressa allerede før den kom ut i vannet, og ble enda mer stressa da den ikke kunne svømme vekk fra folk, sier Ove Magne Dufset i viltnemnda i Hamar.

Han forteller at elgen var en fjorårskalv. Det er ikke så uvanlig at elg trekker ned til sentrum i Hamar, men siden det var 29 grader i skyggen tror Dufset det må ha vært noe som har skremt den ned fra skogen i dag.

Normalt vil den holde seg i ro i skogen når det er så varmt. Så da den forvilla seg i sentrum med masse folk ble den nok både stressa og varm, sier han.

Den andre elgen ble sist sett ved Ankerskogen, der det riktignok også er et badeanlegg. Men den forsvant inn i skogen igjen uten å benytte seg av bassenget.