Hopp til innhold

Elden: – Rune Øygard er tydelig på at han er uskyldig dømt

Mangelen på fellende bevis gjør at det kan reises spørsmål ved holdbarheten ved dommen i Øygardsaken, sier advokat John Christian Elden.

Elden om Øygard

VIDEO: Elden allerede hatt et møte med Rune Øygard hvor han har fått overlevert alle saksdokumentene. Se hele intervjuet med ham her.

Det var avisa Norddalen som først meldte at en av landets fremste forsvarsadvokater skal se på Øygard-saken med nye øyne.

Det er Øygard selv som har tatt kontakt med Elden.

– Han har tatt kontakt med meg for at jeg skal vurdere saken hans, og se om det er grunnlag for å ta den opp i Gjenopptakelseskommisjonen. Han er klar på at han er uskyldig dømt, og ønsker derfor å gjenoppta saken, forklarer advokaten.

John Christian Elden har allerede hatt et møte med Rune Øygard hvor han har fått overlevert alle saksdokumentene.

– Nå ble han jo dømt uten at det var noen konkrete bevis som forelå. Man kan også se av Lagmannsrettens dom, at en dels har valgt å ikke tro på jenta, siden Øygard ble frifunnet for et av forholdene, sier han.

Elden mener det er grunn til å reise spørsmål til holdbarheten i dommen. Han mener det er lettere å få gjenopptatt en sak der dom er falt uten konkrete bevis.

– Om det er nok for gjenopptakelse, og hva som i tillegg kreves av nye opplysninger fra nye vitner, det må vi komme tilbake til.

Dømt til to år og tre måneders fengsel

Den tidligere ordføreren ble i Høyesterett dømt til to år og tre måneders fengsel for gjentatte seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente.

Nina Braathen Hjortdahl, som er bistandsadvokat for jenta, sier til NRK hun ikke er overrasket over at Øygard fortsatt kjemper for å få opp igjen saken.

– Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier hun.

Rune Øygard

DØMT: Rune Øygard ble dømt til to år og tre måneders fengsel i Høyesterett.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Larsen: – Ønsker ham lykke til

Mette Yvonne Larsen, som var forsvarer for Rune Øygard gjennom rettssaken, synes det er fornuftig at Øygard har valgt John Christian Elden til å se på saken.

– Det har jeg ingen annen kommentar til, enn at jeg vil ønske ham lykke til. Jeg tenker at han har valgt en flink fyr som sikkert kan gjøre en jobb, og jeg har tenkt at det var fornuftig, sier hun.

Hun har hatt kontakt med Øygard i året som har gått etter Høyesterettsdommen.

– Vi har snakket med hverandre, og vi har fortsatt en god tone. Så det har vært helt uproblematisk.

Larsen ønsker ikke å kommentere hvorvidt hun har vært involvert i arbeidet med å få en annen advokat til å se på saken.