Før jul og påske bruker vi nordmenn dobbelt så mye egg som ellers.
Vi knekker og knekker egg i ukene før jul. Både i pepperkakedeigen og i alskens retter som vi skal diske opp med i jula.
- Det blir i hvert fall nok egg til jul og det er ikke snakk om at det blir for lite slik det ble i fjor, sier eggprodusent, Knut Bråstad.
Det blir nok egg til pepperkakedeigen til jul. (Foto: SCANPIX)
Overflod av egg
I følge Prior Norge produserer vi nå nær 3 millioner kilo egg mer enn det vi trenger i året.
I Hedmark og Oppland produseres hvert tiende egg her i landet.
Leder for Eggringen Innlandet, Knut Bråstad som omfatter 60 eggprodusenter, føler ikke at høneeierne får noen fest før jul.
- Nei, det er ikke akkurat fest det vi opplever om dagen. Vi har fått prisene redusert ganske betydelig i flere omganger i 2004, sier Bråstad.
Han sier det har blitt dårligere økonomi i egenproduksjonene nå enn det var.
Stor optimisme
Direktør Leif Jørstad hos Prior Norge har denne forklaringen på overproduksjonen.
- Det skyldes blant annet stor optimisme i en periode når det gjelder utvidelsen av produksjonen. I tillegg skyldes det nye produkter og noe større anlegg, sier Jørstad.
Før jul og påske selges det dobbelt så mye egg som i de andre månedene. Normalt vil eggprodusentene ha problemer med å kunne levere egg nok, - og vi har også måttet importere egg over perioder.
Men nå sitter altså produsentene der med ivrige høner som verper og verper slik de skal gjøre.
Prior Norge, som har ansvaret for å regulere markedet, må derfor sørge for at berget med egg ikke blir for stort.