Hopp til innhold

Fortsatt uvisst hvorfor toget sporet av

Havarikommisjonen og Jernbaneverket holder på med undersøkelser etter ulykken på Dovrebanen fredag. Hvor lenge banen blir stengt, er fortsatt uvisst.

Dovrebanen stengt

Det var et kaotisk syn på Dombås etter avsporingen som inntraff fredag på Dombås.

Foto: Austvik, Kari Anette / SCANPIX

– Det er vanskelig å si konkret hvor lenge banen vil være stengt, sier pressevakt Harry Korslund ved Jernbaneverket.

Sent fredag kveld sporet et godstog av på Dombås på Dovrebanen. Flere mil med jernbanespor kan være ødelagt. I tillegg er flere jernbaneoverganger og en sporveksler på Dombås bekreftet ødelagt

– Vi holder på med undersøkelser av sporet mellom Brennhaug og Dombås med sikte på å få klarlagt hvor stort omfang det er når det gjelder skader, sier Korslund.

Otta – Dombås stengt

Togavsporing Dombås

Hvor lenge banen vil være stengt, er fortsatt uvisst.

Foto: Lars Erik Skrefrsud

Dette gjelder en nesten to mil lang strekning fra sør for Dovre stasjon og opp til Dombås.

– Vi er avhengige av å få gjort grundige undersøkelser på hele strekningen før vi kan si noe om omfanget. sier Korslund.

Dovrebanen mellom Otta og Dombås vil være stengt foreløpig i mange dager fremover. Havarikommisjonen vil med bistand fra Jernbaneverket sannsynliggjøre årsaker og sammenhenger. Det var tett snøvær i området før ulykken inntraff.

Vet ikke årsaken

Togavsporing Dombås

Havarikommisjonen vil i morgen, mandag, oppsummere funnene etter helgens befaring.

Foto: Lars Erik Skrefrsud

Tre personer fra Havarikommisjonen har i helga foretatt undersøkelser på ulykkesstedet i Dombås og området rundt. Kurt Olsen, avdelingsdirektør for jernbaneavdelingen i Havarikommisjonen, vil foreløpig ikke si noe om årsaken til avsporingen.

– Vi ha foreløpig ikke fått tid til å oppsummere det, men det vil vi gjøre i morgen tidlig, mandag, når vi har samlet «troppene» våre igjen, sier han.

Olsen sier Havarikommisjonen med stor sannsynlighet vil utarbeide en rapport som eventuelt kan gi informasjon som vil tjene sikkerheten i fremtiden.

– Det gjenstår fortsatt en del avhør av personer som var til stede samt at vi må undersøke lokomotivet når det kommer til verksted, mest sannsynlig i Oslo.

Rydder togsettet unna

Jernbaneverket jobber nå med å få ryddet unna togsettet. Fire vogner ved det 400 meter lange toget, sporet av skinnegangen.

– Vi går så i gang med å utbedre skinnegangen straks vi har fått ryddet unna togsettet som står, bokstavelig talt, hulter til bulter oppe på Dombås stasjon, sier Korslund.

Passasjerene mellom Otta og Dombås tilbys alternativ transport på strekningen. Jernbaneverket oppfordrer alle som skal ut og reise på Dovrebanen de nærmeste dagene om å sjekke NSBs hjemmeside for informasjon som er blitt lagt ut.

– Alternativt bør man ta en telefon til NSB for å sjekke hvordan man skal forholde seg til reiseopplegg på strekningen i dagene som kommer, sier Korslund.

Flere saker fra Innlandet