Hopp til innhold

Nye kampvogner for 10 milliarder

Panservogna som ble vist fram i Moelv i dag, er trolig verdens mest moderne. Lokal industri er underleverandører i den største kontrakten med Hæren noensinne.

Forsvarets nye panservogn

Den første av Hærens nye panservogner ble overlevert i Moelv i dag.

Foto: Simen Rudi, Forsvaret

– Utrullingen av den første serievognen er en viktig milepæl for industrien og Forsvaret, sier pressekontakt Ann Sandèn i BAE Systems Hägglunds.

Leveransen på 144 panservogner med betegnelsen CV90 har ei ramme på 10 milliarder kroner, og er den tredje største kontrakten Forsvaret har inngått, den aller største for Hæren. I dag ble den første kampvogna rullet fram for presse og inviterte hos CHSnor i Moelv.

Verdens mest moderne

Nå skal oppgraderte og nyproduserte vogner bli levert fra CHSnor og Ritek i perioden fram mot 2018.

– Dette er kanskje verdens mest moderne panservogn, sier Forsvarets prosjektleder Ragnar Wennervik.

– Den gir bedre beskyttelse for mannskapene, tar seg godt fram utenfor veg, og har høyteknologisk utstyr som betyr god kommunikasjon med de man samarbeider med.

Vel 100 av vognene er modernisert gjenbruk av tidligere vogner, resten er nye. De første går til panserbataljonen i Nord-Norge.

Lokale leverandører

Blant leverandørene med samarbeidsavtaler er Kongsberg Defence & Aerospace, Nammo Raufoss AS, CHSnor AS i Moelv og Ritek AS i Levanger. Disse har igjen flere underleverandører i sine nærmiljøer, opplyser pressekontakt Ann Sandèn i BAE Systems Hägglunds.

– Vi har jobbet hardt for, og er stolt over, å få denne kontrakten. Den betyr alt for oss. Vi har doblet bemanningen fra 14 til 28 for å kunne ta dette prosjektet, sier daglig leder Harald Dahl i CHSnor, og viser til at oppdraget ligger på et høyt teknisk nivå som øker kompetansen i bedriften.

BAE Systems Hägglunds AB i Örnsköldsvik i Sverige signerte i juni 2012 kontrakt med Forsvarets logistikkorganisasjon for levering av 144 CV90 kampvogner til Hæren etter godkjenning og beslutning i Stortinget. Samtidig signerte BAE Systems Hägglunds AB samarbeidsavtaler med norsk industri.

Hærens nye panservogn

Administrerende direktør i BAE Systems Hägglunds, Tommy Gustafsson-Rask overleverer Hærens nye kampvogn til sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon, Petter Jansen.

Foto: Simen Rudi, Forsvaret