Canada Goose-eiere ingen adgang

Utestedet Felix i Lillehammer har bestemt seg. Fra nå nekter de alle med Canada Goose-jakker å komme inn. Den norske importøren avviser alle anklager om dyreplaging av gjess.

Nekter Canada Goose-jakke-eiere adgang

Eirik Norheim og Melina Næss Nilsen på utestedet Felix med klar politikk

Foto: Dag Kessel / NRK

Anit-antrekk på Felix

Av hensyn til dyrenes rettigheter innførte utestedet Felix anti-antrekk fra og med lørdag.

Foto: Felix Pub og Scene

Utestedet Felix i Lillehammer innfører forbud mot å bruke Canada Goose-jakker for gjestene sine.

Dyrevern i sentrum

Begrunnelsen for å innføre forbudet er ifølge utestedet at de mener Canada Goose ikke er gode nok på dyrevern i produksjonen av jakkene sine.

– Det viktigste for meg er at folk som ikke er klar over hvordan jakka er laget og hva den er laget av, får vite om det her, sier innehaver av puben, Melina Næss.

- Vi vil at folk skal vite at dyr plages for å få laget ei jakke som dette, som koster fem til femten tusen kroner, sier Næss.

I en pressemelding utestedet Felix sendte ut lørdag hevder de at Canada Goose bryter norske dyrevernregler.

«Canada Goose er et merke som bruker dun og fjær fra gjess som tvangsfores gjennom lange rør som presses ned halsen, slik at leveren deres øker i størrelse, for å lage den såkalte «delikatessen» Foie Gras. I tillegg bruker de pels fra coyoter som fanges med fotsakser. Ingen av disse formene for dyremishandling er tillatt i Norge», hevder utestedet.

Canada Goose Dani Reiss

Det er slike jakker fra Canada Goose du ikke får bruke på utestedet Felix i Lillehammer

Foto: Aaron Vincent Elkaim / Ap

Importør avviser kritikk

Jeffrey Leopold, som er daglig leder av Canada Goose Norge, avviser alle anklager.

– Vi har en grundig prosess med godkjenning av våre leverandører, og krever at de skal ha samme etikk som oss. Det er ingen tradisjon i Canada for å plukke fjær av levende gjess, og vi har aldri gjort det i vår over 50 år lange historie.

– Vi tar også avstand fra tvangsforing av gjess, og godtar ikke leverandører som bruker slike metoder.

Bedriften viser til sine egne nettsider der de hevder å ha dokumentasjon for at reglene blir fulgt.

– Gammeldagse fotsakser med ståltenner finnes bare på museum. Moderne fotsakser påfører dyrene ingen eller få lidelser, sier Leopold.

Har møtt kritikk

Felix er ikke de første som har aksjonert mot Canada Goose-jakker.

I desember skrev Side 2 om en dansk sportskjede som stoppet salget av jakkene med samme begrunnelse.

Antrekk-nekt

Pressemeldingen som ble sendt ut lørdag er skrevet av den de fleste som har vært på Felix forbinder med rockestedet, nemlig Eirik «Billy» Norheim.

Og i tillegg til dyrevernaspektet, er det en aldri så liten «hevn» på gang fra utestedet som er kjent for høy takhøyde når det gjelder hanekam, langt hår, musikksmak og anderledes tenkende pubgjester.

– Der andre utesteder sier at du ikke slipper inn hvis du har olabukse eller at du ser liksom shabby ut, så har vi rett og slett tatt opp den tråden og funnet ut at dette er en grei måte å si ifra til folk som kommer med Canada Goose at det vil vi ikke ha her, sier Norheim.

I pressemeldingen skriver puben:

Felix med Canada Goose-aksjon

Innehaver Melina Næss og tidligere sjef på rockestedet Felix, Eirik «Billy» Norheim

Foto: Dag Kessel / NRK

«Mange møter den ene unnskyldningen etter den andre for å utestenge folk som ikke passer inn i «mainstream». Vi har alltid vært et sted der engasjerte mennesker og idealister skal føle seg hjemme. På bakgrunn av dette, har vi nå besluttet å selv utnytte denne «antrekksregelen» som andre utesteder så flittig bruker mot uønskede elementer.»

Fått reaksjoner

Og allerede har utestedet fått reaksjoner fra gjester.

– Det har vi. Senest i går var det ei jente som ikke slapp inn med Canada Goose jakke. Det som skjedde var at hun løp hjem, skiftet til en annen jakke og kom ned igjen like blid, sier Melina.

– Hun har lært noe, avslutter Felix-innehaveren.


Flere saker fra Innlandet