Hopp til innhold

Boble med ski på beina

Bobla til Jørn Kristensen i Engerdal gir kanskje skihatere lyst på en skitur. Bobla er prøvekjørt og fungerer ifølge eieren.

Skiboble i Engerdal
Foto: Jørn Kristensen / Hauganfoto

Til helga er det klart for bilfestivalen Ferdinand Ice Festival på Vurusjøen på Drevsjø, og veteranbilentusiast Jørn Kristensen gleder seg stort til å vise fram sin lokalproduserte skivariant.

– Jeg fikk ideen fra et bilde på en facebookside for veteranbilinteresserte. Der var det en blå boble med røde ski på forhjulene. Jeg delte bildet av bobla med ski på min profil, og det til stor interesse for andre, sier skiboblas far.

For da begynte den berømte snøballen å rulle. Kristensen hadde i fjor vår kjøpt seg en boble, 1973 modell, 1303 S original, og det var flere som så muligheter for å bygge en skiboble i Engerdal.

– En kompis av meg hadde noen gamle scooterski, en annen noen felger, en tredje har sørget for å hjelpe til med sveising, forteller Kristensen.

Selv er han realfagslærer på Trysil videregående skole og liker å mekke bil.

– Skia fungerer

Det store spørsmålet etter kveldstimer i garasjen i vel tre uker, var om skibobla i det hele tatt ville fungere.

– Jeg var veldig spent da jeg tok den første turen ned gårdsveien. Men jo da, den fungerte med både svingmuligheter og rygging, sier Kristensen.

Han forteller at bakhjulene er solide ishjul, og at det nok er et suksesskrav at bilen er tung bak. Bobla har da som kjent motoren bak.

– Man kan ikke kjøre så fort med bilen, jeg har testet i 50 km/t, sier Kristensen.

– Du trenger kanskje litt lengre bremselengde?

– Jo litt, men bremsene fungerer, svarer han overbevisende.

Bilen blir ikke i vesentlig grad å se på vanlige vinterveier, men skal kjøres på Vurusjøen under Ferdinand Ice Festival. Men de fleste må nok nøye seg med å se på doningen.

– Jeg har lovet en gammel kompis av meg at han skal få prøve bilen, men det er jo klart at jeg er litt redd for bilen min, så de færreste får prøve den, sier Kristensen med et smil.

Populært i inn- og utland

Bobla hans har fått manges øyne på seg gjennom sosiale medier, både her til lands, men også utenlands.

– Ja, mange i USA har vist stor interesse for bildene jeg har lagt ut av skibobla mi på ulike forum for veteranbilinteresserte. Jeg tror det er mange som syns det er artig med litt Reodor Felgen-saker, ler Kristensen.

Nå er både bobla, med de nylakkerte skia og felger, samt bilfaren, som er med i arrangørkomiteen, klar for festivaldager i Engerdal.

– Ja, det blir kjempeartig, sier Kristensen.

Han har på ingen måte ofret bobla si for skistuntet.

– Nei, jeg kan bytte til vanlige dekk igjen når jeg vil det, sier han.

Stålis og mye folk

Til tross for en mild vinter så langt, er isen kraftig nok til at bilfolket får mulighet til å se mange ulike biler på Vurusjøen til helga.

– Vi har over 40 cm stålis, så den er solid. Dessuten er det nå kaldere, så frykten vår har stilnet, sier Kristensen.

Det er tredje året at festivalen arrangeres i Engerdal, og i fjor hadde festivalen et publikum på rundt 1000 personer. 100 biler blir å se på Vurusjøen lørdag.

– Festivalen er gratis for publikum, vi har sponsorer og inntektene kommer i forbindelse med festligheter, deltageravgifter og andre inntektskilder. Vi regner med flere folk i år, da vi har vært flinkere med markedsføring, sier Kristensen.

Bilfestivalen har et budsjett på rundt 650 000 kr, men arrangørene vet at de vil gå i minus.

– Det vet vi med sikkerhet, men festivalen gir god markedsverdi for flere, sier Kristensen.

Flere saker fra Innlandet