Hopp til innhold

Bjørn på topptur i Rondane

Dette er et sjeldent syn: En bjørn på topptur. Her rusler den rett nedenfor nødhytta under toppen på Høgronden i Rondane.

Høyfjellsbjørn i Rondane

TOPPTUR: Bjørnen passerer under Høgronden.

Foto: Knut Sandbakken

Det er nettstedet Sollia.net som publiserte bildene av høyfjellsbjørnen i dag.

Fotografen er Knut Sandbakken fra Raufoss. Familien har hytte i Sollia i Stor-Elvdal, og bjørnen traff de på på tur til 2000-meterstoppen Høgronden lørdag.

– Kona og jeg var på tur til Høgronden. Vi tok en pust i bakken ved nødhytta rett nedenfor toppen da denne karen plutselig dukket opp. Den ble varig oss på ca. 80–100 meters avstand. Den endret da kursen og forsvant ned i Langglupdalen, forteller de to til Sollia.net.

Bjørn i høyfjellet

STAKK: Da bjørnen ble var fotografen forsvant den nedover ura.

Foto: Knut Sandbakken

Sett natta etter?

– Kanskje det var den samme som ble fanget opp av viltkameraet natta etter, skriver Jo Øvergaard i Sollia.net.

En jerv har nemlig tatt 10 lam i Gjetsida/Vassbulia litt lenger sør for Høgronden. Og der kadavrene var, satte de opp et viltkamera. Det fanget opp en bjørn.

Og også tidligere er det tatt bilde av bjørn i fjellet her, men ikke så høyt. I fjor ble det sett bjørn i Langglupdalen.

Bare transport

Eivind Faldet i Statens Naturoppsyn sier det ikke er uvanlig med bjørn høyt til fjells.

– Men det er ikke så vanlig å møte på den. Nede i Langglupdalen går det jo mange fjellturister, så den har kanskje gått høyere for å være i fred. For bjørnen var det nok bare en transportetappe. Det er ikke noe mat for den der oppe i ura. Men på andre sida av Høgronden, bare noen kilometer unna, går det sauer og beiter, sier han.

Bjørn i Rondane

VILTKAMERA: fanget opp av kamera der en jerv hadde spist sauekadavre.

Foto: Viltkamera / Sollia.net

Og allerede i dag er saueeier Ola O. Brænd ute og ser etter sauene sine, sier Faldet. Til Sollia.net sa Brænd dette i slutten av forrige uke da han så bildene av bjørnen fra viltkameraet:

– Nå får vi søke om midler til tidligsanking og prøve å få hjem dyrene så fort vannstanden i elver og bekker tillater det.

Flere saker fra Innlandet

Hvit skogshare

Ser du hva som er feil med dette bildet?

Finnskogdagene

Nå går Finnskogdagene av stabelen: – En skikkelig milepæl