Dissimilis årets Peer Gynt

Gruppen Dissimilis som består av psykisk utviklingshemmede har blitt valgt til Årets Peer Gynt.

Dissimilis på et stevne.

Illustrasjonsbilde.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Kai Zahl

Grunnlegger av Dissimilis, Kai Zahl.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Stortingsrepresentantene har valgt sang og musikkgruppen Dissimilis til Årets Peer Gynt 2010 for deres innsats nasjonalt og internasjonalt. Prisen deles ut under Peer Gynt stemnet 28 juli.

Farger for noter

Dissimillis startet med med at grunnlegger Kai Zahl lagde et fargekodesystem på en gitar til hans utviklingshemmede sønn og venner. Sønnen og hans venner kunne ikke lese noter så denne Guitar Hero -forløperen ble straks en hit i både innland og utland.

Slo en verdensmester

Gruppen Dissimillis var nominert sammen med Sissel Kyrkjebø og sjakkens verdensmester Magnus Carlsen. Men det var sanggruppen som trakk det lengste strået.

Peer Gynt-prisen 2010

Årets nominerte til Peer Gynt-prisen 2010.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Håkon Mosvold og Yufeng NPSCT / Scanpix

Årets Peer Gynt er en pris som går til en person eller institusjon som har markert seg på en positiv måte på et samfunnsnyttig plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet på en positiv måte.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

"Kai Zahl ville realisere sin psykisk utviklingshemmede sønns drøm om å spille i band, og utviklet et fargenotesystem som gjorde det mulig for sønnen og hans venner å spille. Bandet vakte stor oppsikt. I 1987 holdt Dissimilis konserten ”Dissimilis - en annerledes musikal” i konserthuset, med flere utsolgte forestillinger."

Moro å vinne

Daglig leder i Dissimilis kultur og kompetansesenter, Mathias Eckoff er fornøyd med at de har vunnet Årets Peer Gynt.

– Det er moro å vinne. Det er et tegn på at arbeidet vi har lagt ned blir verdsatt, det betyr at vi har en verdi og klarer å nå gjennom. Det er mange mennesker som har bidratt til å synliggjøre målgruppen og mangfoldet, sier Eckoff til NRK.no.

Dissimilis fikk vite at de vant Årets Peer Gynt tidlig på ettermiddagen i dag. Og medlemmene er henrykte over prisen.

– Det er ikke alle som kjenner til at vi fått prisen, men jeg regner med at det er mange som synes at det er staselig , sier Eckoff.

I celebert selskap

Dissimilis går nå i historien med tidligere prisvinnere som Ole Gunnar Solskjær, Arne Næss senior, Kjell Inge Røkke og Eva Joly blant andre.