Se andungenes farlige bytur

Berit Tveten fant andefamilie inn på en parkeringsplass i Hamar sentrum, langt fra vann. Da startet aksjonen for å bringe de i trygghet.

Andunger og andemor på ville veier i asfaltjungelen på Hamar.

Andemor med ungene sine på parkeringsplassen utenfor NRK på Hamar.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

Telefonen ringer hos NRK. Ei fortvilet dame i andre enden av røret forteller at en andemor og hennes fem unger søte har forvillet seg opp i Hamar sentrum, 500 meter fra Mjøsa.

Andemor og ungene hennes forvillet seg i Hamars asfaltjungel.

Andemor og ungene hennes forvillet seg i Hamars asfaltjungel.

Ingen kunne hjelpe

Journalisten løper ut, og begynner med det journalister kan best - ringer rundt. Brannvesenet, kommunen, og viltnemnda forsøkes i tur og orden. Ingen har tid til å hjelpe andefamilien til trygge omgivelser.

Varselen og pensjonisten Berit Tveten sier hun ikke har hjerte til å forlate den vesle andefamilien før hun vet de at har kommet seg trygt hjem.

Berit Tveten er stor dyrevenn, og hadde ikke hjerte til å gå fra de små vennene.

Berit Tveten er stor dyrevenn. Hun varslet NRK om de små vennene på parkeringsplassen utenfor.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

– De er jo så bitte små, så jeg tror kanskje de har blitt født oppe i byen her, sier Tveten.

Andemor forsøker å lokke ungene med seg ut fra parkeringsplassen utenfor NRK og ned på fortauet, men fortauskanten er høy. Andemor hopper først. To små unger etter, men de tre siste står igjen og piper etter mammaen sin.

Flere kom til

To journalister fra Hamar Arbeiderblad har nå blitt med på redningsaksjonen. Den barskeste av dem tar omsider av seg skjorta og lokker andungene oppi.

Så bærer turen ned til strandområdet Koigen, med den vettskremte andemoren hakk i hæl.

Turen går gjennom en tunnel og så ser andemor endelig noe glitrende blått, Mjøsa. Hun flakser uti.

Den barske journalisten setter seg på huk og åpner skjortepakken. En etter en hopper etter moren sin ut i vannet. Småttisene setter så ut på det som kan være deres første svømmetur.

– Åh, nå er jeg så letta at jeg nesten begynner å grine, sier en rørt Berit Tveten etter at andungene og andemor endelig hadde kommet seg på svøm igjen etter å ha forvillet seg i Hamars asfaltjungel.