Aktor om drapet: – Ren henrettelse

HEDMARKEN TINGRETT (NRK): Statsadvokat Iris Storås la tirsdag ned påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann. Hun mener drapet fremstår særdeles skjerpende.

Jemtland prosedyre: Aktor Iris Storås

PROSEDERTE: Aktor Iris Storås forklarte tirsdag hvorfor påtalemyndigheten mener den tiltalte ektemannen er skyldig i å ha drept sin egen kone.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Etter påtalemyndighetens vurdering er det en ren henrettelse, sier aktor Iris Storås til NRK.

Hun mener Svein Jemtland er skyldig i å ha skutt kona under særdeles skjerpende omstendigheter natt til 29. desember i fjor og at han deretter forsøkte å skjule drapet. Aktor fester liten tillit til Jemtlands forklaring om at den 36 år gamle tobarnsmoren ble skutt ved et uhell.

– Jeg kan ikke se at det er noe formildende her, sa Storås under sin prosedyre tirsdag formiddag.

– Vitner om en kald og kalkulert drapsmann

Få timer etter at hun ble skutt døde Janne Jemtland av drukning, ifølge rettsmedisinerne. En stor leteaksjon ble satt i gang for å lete etter tobarnsmoren før hun 12. januar ble funnet død i Glomma. Festet til kroppen hadde hun et lastebilbatteri på over 38 kg.

Janne Jemtland

SKUTT: Janne Jemtland ble skutt i pannen med en pistol natt til 29. desember 2017. Ifølge rettsmedisinerne døde hun av drukning få timer senere.

Foto: Politiet

– Det som skjedde etter drapet er handlinger for å skjule en forbrytelse, for å skjule et drap. Det er skjerpende omstendigheter som begrunner en streng straff, prosederte Storås.

Aktor mener handlingene kaster lys over troverdigheten til den tiltaltes forklaring.

– Det vitner om en kald og kalkulert drapsmann som med en gang setter i gang med å skjule spor og skape seg alibi ved å ringe venner og bekjente, sa aktor.

– Får vi noen gang svar på hvor Janne druknet?

– Så lenge han ikke vil forklare seg om det får vi ikke svar på det, opplyser aktor til NRK.

Storås mener det er flere skjerpende momenter i saken. Det viktigste er at ekteparets eldste sønn var hjemme under drapet. Den tiltalte forsøkte senere å påvirke sønnen til å lyve for politiet. I tillegg mener aktor det er en påkjenning for de etterlatte at den avdøde er behandlet på en uverdig måte etter drapet. Han legger også skylden på kona, påpeker aktor.

– Gjør det han må for å skjule forbrytelsen

I timene og dagene etter at kona ble skutt spriker den tiltaltes og flere sentrale vitners forklaring. Etter aktors vurdering fremstod ikke den tiltalte som stresset i etterkant av hendelsen.

– Svein Jemtland er ingen mann i panikk eller sjokk, han gjør det han må for å skjule forbrytelsen som ble begått den natten. For å skjule et drap, sa aktor.

– Druknet han henne for å skjule forbrytelsen?, spurte hun rettens aktører.

Aktor stilte også spørsmål ved at Jemtland ikke har forklart seg om hva som skjedde etter skuddet.

– Det er naturlig å spørre seg: hva annet er Svein Jemtland taus om? Er det fordi han har fått bistand fra andre? Vi vet at han ba en bekjent om hjelp. Eller gjorde han noe annet denne natten som ikke tåler dagens lys, sa aktor.

– Hvorfor mener dere han forklarer seg usant?

– Det kan være for å beskytte seg selv. Det kan være fordi han visste at Janne var i live etter skuddet, sier Storås til NRK.

Funn av Janne Jemtland i Glomma

FUNNET: 12. januar fant redningsdykkere Janne Jemtland på 2.5 meters dybde i Glomma ved Eid bru i Hedmark. Til kroppen hadde hun festet et lastebilbatteri på 38 kg.

Foto: Elias Engevik / NRK

Jannes bror: – Tror ikke Svein forteller sannheten

En rekke venner og bekjente har i tillegg til familien fulgt den to uker lange rettssaken. Janne Jemtlands bror Terje Opheim har vært til stede i retten etter at han forrige uke vitnet om hvordan det var å bo sammen med svogeren mens søsteren var savnet.
– Det har vært to og en halv brutale uker. Det har vært mange inntrykk som har vært vanskelige å svelge, forteller han til NRK.

– Tror du Svein Jemtland har fortalt sannheten?
– Jeg håper jo at han vil fortelle sannheten om det som har skjedd, men sånn jeg tolker han så virker han ikke innstilt på det, sier Opheim.

Han sier familien hadde regnet med en påstand på rundt 18 års fengsel.

Jemtland prosedyre: Terje Opheim

FERDIG: Terje Opheim sier det er godt at saken nå er over. – Det har vært spennende å se hvordan han skulle agere i retten. Jeg kan dra hjem og leve mitt normale liv, mens han blir værende her, sier han.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK