– Skremmende at man skyter 40-50 ulver

Leder for Naturvernforbundet i Midt-Østerdal, Oddvar Olsen, har sakene ferdigpakket og er klar for demonstrasjonen i hovedstaden lørdag.

Oddvar Olsen

DYREGLAD: – Rovdyr er et konkurransefortrinn for turistnæringen. Det mener dyreglade og naturvernfokuserte Oddvar Olsen, som vil holde appell under lørdagens demonstrasjon utenfor Stortinget om felling av ulver. Her er den dyreglade mannen sammen med en hest.

Foto: Privat

– Jeg mener det er viktig at vi står mot den utviklingen som er nå, innen natur og miljø generelt og særlig rovdyrene. Et uttak på 40–50 individer er skremmende. Og det vil jeg være med å protestere mot.

Leder for Naturvernforbundet i Midt-Østerdal, Oddvar Olsen, har sakene ferdigpakket og er klar for demonstrasjon.

Demonstrasjonen er en forlengelse av en massiv underskriftskampanje: 62.000 underskrifter til støtte for ulv ble onsdag overlevert klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som er satt til å gjennomføre Stortingets og rovviltnemndenes vedtak om å ta ut 47 ulver.

Lever fint med motstandere

Olsen tilhører definitivt et mindretall i sitt hjemfylke. Hedmark er kanskje beite- og gårdsfylket fremfor noen, og røstene på vegne av sauen er betydelig flere enn ulveforsvarerne. Men det har han ingenting imot.

– Den debatten kan definitivt være underholdende. Men jeg har ingen problemer med å leve med det. Jeg har aldri opplevd noe ubehag, det blir ikke annet enn en heftig diskusjon.

Olsen skal holde en appell under markeringen, hvor han skal fokusere på rovdyr som konkurransefortrinn i turistnæringen. Han mener det vil gjøre utslag at tusenvis vil demonstrere.

– Det er tross alt over 60.000 underskrifter som ble levert til miljøvernministeren, og jeg registrer at det er et press på stortingsrepresentantene som har vedtatt dette.

ULV

OMSTRIDT: Ulven er i særklasse Norges mest omstridte dyr. Frontene er steile, nå er det ulveforsvarene som vil samles utenfor Stortinget og markere sin motstand mot å ta ut 47 ulver.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Ingen grunn til å dra

Thomas Cottis

HOLDER SEG HJEMME: Fylkesleder i Miljøvernforbundet i Hedmark, Thomas Cottis, mener at demonstrasjonen ikke er det viktige for ulvesaken nå. Han vil heller jobbe mot en løsning for beitenæringen.

Foto: Privat

Men ikke alle ledere i Naturvernforbundets lokallag mener det samme. Fylkesleder i Naturvernforbundet Hedmark, Thomas Cottis, vil holde seg hjemme.

– Stortinget har vedtatt at vi skal ha betraktelig mindre ulv enn vi har forpliktet oss til i internasjonale avtaler. Det beklager jeg. Men nå er det en gang sånn at vedtaket er gjort. Og da ser jeg ingen grunn til å dra til Oslo.

Han vil heller jobbe for å tilpasse beitenæringen til en situasjon med rovdyr.

– Uansett vedtak er det sånn at store rovdyr og sau fungerer ikke sammen. Derfor er vi nødt til å få en omstilling. Og jeg mener at en omstilling innen storfe på beite er den eneste løsningen.

Miljøministeren er skyteskive

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

'ULVEMINISTER': Klima- og miljøminister Vidar Helgesen er satt til å gjennomføre Stortingets og rovviltnemndenes vedtak. Onsdag fikk han overlevert 62.000 underskrifter mot vedtaket, fra 100 land.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen er den som blir den største skyteskivene fra ulvedemonstrantene og som fikk overlevert de 62.000 underskriftene. Han er nemlig den som gjennomfører Stortingets og rovviltnemndenes instruks.

Helgesen sier imidlertid at han lenge har vært klar over de massive reaksjonene som ulvedebatten gir.

– Det er et uttrykk for et sterkt engasjement som ingen som har vært borti rovdyrpolitikk er ukjent med. Også før disse vedtakene og underskriftene så er jeg veldig klar over at rovdyrpolitikken har sterke synspunkter på begge sider.