Hopp til innhold

– Nordmenn naive på nett

Nordmenn er naive når det kommer til å ta sikkerhet på nettet på alvor, mener doktorgradsstudent i informasjonssikkerhet. Uforbeholden tillit til andre kan bli et problem, i møte med nettkriminalitet.

Facebook

Fagfolk oppfordrer både private og bedrifter om å tenke på hvordan sikkerheten på nett ivaretas i det daglige.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg hørte at det ikke er så mye nettkriminalitet her, samfunnet er basert på tillit og du tror ikke at andre vil gjennomfør slike angrep. Det er naivt, når man tror at slike ting ikke vil skje, i dagens nettsamfunn, sier Yi-Ching Liao fra Taiwan.

Hun tar doktorgrad i informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik og har ti års erfaring som etterforsker på datakriminalitet i hjemlandet.

– Jeg tror dere allerede kjenner konsekvensene, men ikke situasjonens alvorlighetsgrad. Teknikkene som brukes er allerede veldig avanserte.

– Tenk forebyggende

Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS) arrangerte i forrige uke konferansen Security Divas på Gjøvik, hvor Liao var en av foredragsholderne. På konferansen møttes kvinner fra hele landet, som jobber i informasjonssikkerhets-bransjen, for å dele erfaringer og høre foredrag blant annet om ID-tjuveri, trusselbildet i dag, nasjonal sikkerhet i forbindelse med erfaringer fra 22. juli-kommisjonen med mer.

Tone Hoddø Bakås

Seniorrådgiver ved NorSIS, Tone Hoddø Bakås.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Seniorrådgiver ved NorSIS, Tone Hoddø Bakås, ser med bekymring på all informasjonen som ukritisk deles i sosiale medier og på nett generelt, og mener vi bør bli flinkere til å beskytte våre egne data.

– Det gjelder å tenke forebyggende for hvermannsen, oppdater programmer for å være best mulig rustet mot virus, ta sikkerhetskopi og sikre personopplysninger på nett. Nå er vi på sosiale medier og over alt, det har skjedd i løpet av kort tid. Ser vi konsekvensene og erkjenner vi risikoen ved dette, det er spørsmålet, sier Bakås.

– Bevisst bildebruk

Mange foreldre legger ut mange bilder av barna på nettet. Det er noe man bør ha tenkt gjennom på forhånd, både av hensyn til barna og for å unngå at bildene eventuelt misbrukes. Også arbeidsplasser bør ha en klar strategi på hvordan de ansatte skal oppføre seg på nett, mener Bakås.

– Det er en endring i arbeidslivet og i det private og da må man tenke sikkerhet. Også bedrifter bør ha en klar tanke om hvordan de ansatte skal forholde seg til informasjonssikkerhet.

Den siste SIFO-rapporten om identitetstyveri fra 2013 viser at om lag 240.000 nordmenn har opplevd at andre bruker deres identitet.

– Alt kan, og vil, skje i framtida, så det gjelder å forberede seg best mulig. Du kan ikke si at «det vil ikke skje i Norge, det er umulig», sier Liao.

Flere saker fra Innlandet