Hopp til innhold

– Jenter ringer oss og er fortvilte over nakenbilder på avveie

Ti prosent av henvendelsene til Norsk senter for informasjonssikring kommer fra folk som er redd bilder og videoer av dem har kommet på avveie på nettet. De fleste henvendelsene kommer fra jenter.

Tore Orderløkken

Tore Orderløkken forklarer at jentene som tar kontakt med NORSIS, allerede har et bilde eller en video som har kommet på avveie på nettet. – Jentene føler det som et overgrep at de ikke lenger har kontroll på bildene og videoene. De føler seg maktesløse, forklarer Orderløkken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Seksti prosent av henvendelser som kommer om bilder og videoer kommer fra jenter, sier Tore Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS).

Se video lenger nede i saken med intervju med jenter som har opplevd å få forespørsler om å sende bilder av dem selv til ukjente.

Sikkerhetssenteret, som ligger på Gjøvik, jobber spesielt med bevisstgjøring om trusler og sårbarheter på nett, og påvirke til gode holdninger innen informasjonssikkerhet.

Orderløkken forklarer at jentene som tar kontakt med NORSIS, allerede har et bilde eller en video som har kommet på avveie på nettet.

– Jentene føler det som et overgrep at de ikke lenger har kontroll på bildene og videoene. De føler seg maktesløse, forklarer Orderløkken.

– Tenk deg om før du utveksler nakenbilder

Tore Orderløkken sier at jentene slik sett er i en kritisk fase, og at det går hardt inn på dem at bildene og videoen er "fritt vilt" på internett.

– Det er ingen angrefrist på internett, og det er viktig for alle som bruker nettet å tenke seg godt om i forhold til det å utveksle nakenbilder, oppfordrer han.

Han sier at det er viktig fordi det er svært vanskelig å få kontroll på slikt bildemateriale i etterkant.

(Saken fortsetter under videoen)

Jentene i 9. klasse på Nordberg skole er aktivt tilstede på sosiale medier. De fleste av dem har opplevd at fremmede har tatt kontakt og bedt dem sende bilder av seg selv.

- Det er ubehagelig, men da sletter jeg forespørselsen, sier niendeklassingen Inga Oneida Frøytvedt Dahl.

Førti prosent har blitt spurt om de vil sende nakenbilde

Også Redd Barna får henvendelser fra fortvilte, unge mennesker som opplever at de ikke lenger har kontroll på bildene sine på nettet.

– Vi vet at det er vanlig at både jenter og gutter får forespørsler om de vil dele nakenbilder, sier Janne Raanes, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Janne Raanes

Janne Raanes forklarer at mellom førti og femti prosent av norske ungdommer har opplevd å bli spurt om de vil sende et nakenbilde av seg selv..

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Hun forklarer at mellom førti og femti prosent av norske ungdommer har opplevd å bli spurt om de vil sende et nakenbilde av seg selv..

Gjennom sosiale medier tar overgripere kontakt med barn og gir komplimenter og skryt. De bruker tid og fremstår som en venn for å få barna til å sende stadig mer utfordrende bilder.

Overgrepssiktet 19-åring brukte sosiale medier i kontakten med jentene

Senest i overgrepssaken i Gudbrandsdal der en 19-åring står siktet for seksuell omgang med jenter under 14 og 16 år, har siktede brukt internett og sosiale medier i kontakten med jentene.

– Mannen har brukt Facebook, Ask.fm, Skype, msn og Skype for å komme i kontakt med jentene, sa politiadvokat Lars Rune Ringvik til NRK tidligere denne uken.

I en overgrepssak som gikk i Sør-Østerdal tingrett i oktober, kontaktet den 40-årige, mannlige overgriperen ofrene sine på Facebook.

Han utga seg for å være ei 14 år gammel jente. Den yngste av ofrene er født i 1999, og var på tidspunktet hun ble kontaktet bare 13 år gammel.

Kontaktet jente med seksuell omgang som mål

Ifølge tiltalen skal 40-åringen ha utvekslet en rekke meldinger på Facebook med ei jente under 16 år, om at de skulle møtes på Kremmertorget i Elverum sentrum. Han hadde som hensikt å ha seksuell omgang med henne. Mannen lyktes ikke i å møte jenta, da hun i stedet avsto og kontaktet politiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lokket unge jenter på Facebook

Henning Klauseie Klauseie mener at det åpner nye muligheter for kriminelle når de kan kontakte ofrene sine via nettet, og at det derfor bør reageres strengt i slike saker.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Henning Klauseie, som var aktor i saken, sa i et intervju med NRK i oktober at det bør reageres strengt i slike saker.

– Vi ser jo av denne saken at sosiale medier er brukt planmessig og ganske intenst over en periode. Tiltalte har prøvd å skape gode relasjoner til de han kontakter. Han har også forsøkt å møte de unge jentene for å ha seksuell omgang, sa Klauseie.

Klauseie mente at det åpner nye muligheter for kriminelle når de kan kontakte ofrene sine via nettet, og at påtalemyndigheten derfor mente at det må reageres strengt i slike saker.

Flere saker fra Innlandet