Hopp til innhold

– Ja, vi tror på Snåsamannen

Her er stortingsrepresentantenes egne historier.

Snåsapolitikerne (ny)

.

Foto: Sara Johannessen (Scanpix) / Helle Therese Kongsrud / NRK


Etter at Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, fortalte at han ville trekke seg tilbake, har han vært i vinden som aldri før. Nesten alle stortingspolitikerne i Hedmark og Oppland tror på Snåsamannens helbredende krefter.

To ganger har Torstein Rudihagen (A) vært i kontakt med Joralf Gjerstad. Siste gang for kun to måneder siden, per telefon.

Hodepinen forsvant

Den første gangen Rudihagen var i kontakt med Gjerstad, var på 80-tallet. Han fikk en smell i hodet under en fotball kamp. Dagen etter fikk han forferdelige smerter som vedvarte i lang tid.

– Etter flere måneder med smerter, ble jeg tipset om Snåsamannen. Jeg reiste oppover sammen med en kamerat ,og hadde en lang samtale med Gjerstad, forteller Rudihagen.

Gjerstad fortalte at hodesmertene til Rudihagen ville forsvinne, men ikke før om et års tid. Ett år etter var Rudihagen frisk.

Men ikke ryggplagene

I desember i fjor hadde Rudihagen sterke ryggsmerter, og slo på tråden til Joralf Gjerstad på nytt. I løpet av dagen lettet smertene, men dagen etter var de tilbake.

– Jeg vet ikke om det Snåsamannen gjorde hjalp, det kan godt være tilfeldigheter. Jeg har uansett et fullstendig avslappet forhold til det hele, og ser ikke hvorfor det skulle være problematisk.

Ring

.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forsvunnet arvegods kom til rette

Erin Faldet (A) har ikke selv vært i kontakt med Snåsamannen, men har full forståelse for at folk forsøker det meste i desperate situasjoner.

– Hvis det har hjulpet noen så er det veldig bra, og jeg mener at folk må få gjøre som dem vil. Jeg kan ikke utelukke at jeg selv ville prøvd hvis jeg hadde kommet i en desperat situasjon, sier hun.

Èn erfaring har Faldet allikevel gjort seg. Moren hennes hadde mistet en arvering og ringte til Marcello Haugen. Samtalen resulterte i at ringen kom til rette.

Ringte healer

Trygve Slagsvold Vedum har liten tro på at Snåsamannen kan helbrede folk over telefonen, men han kjenner noen som har oppsøkt healer.

– Det tilfellet jeg kjenner til, ga det ingen resultater, men det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder, og jeg er åpen for både tro og tvil, sier Vedum.

uvær

.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Planla ferien

Ivar Skulstad (A) ringte en gang til en klarsynt som hevdet å kunne forutsi været. Ut i fra hva han ble fortalt planla Skulestad ferieturen sin, noe han angret bittert på i etterkant.

– Hele ferien regnet bort, så det gjør jeg ikke igjen, forteller han.

Allikevel tror han ikke at troen på healing og klarsynte vil være med på å svekke troværdighetene til norske politikere.

De fleste tror

Gunnar Gundersen har ingen erfaring med tilsvarende situasjoner, men mener at tro kan flytte fjell. Også Inger S. Enger, Per Roar Bredvold og Thore A. Nistad tror at Snåsamannen kan være med på å helbrede folk.

Av de vi har snakket med er det bare Thomas Breen som ikke har noen tro på healing og klarsynthet. Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Olemic Thommesen, samt statsrådene Sylvia Brustad og Knut Storberget, ønsket ikke å uttale seg om saken.