Hopp til innhold

– På rømmen etter Taliban-mishandling

En mann fra Lillehammer har videobevis på at han ble mishandlet og mener at grupperingen som kidnappet ham er Taliban. Nå er han på rømmen i Afghanistan.

Mannen frykter for sitt og konas liv, etter at han rømte fra det han mener er Taliban, under svært dramatiske omstendigheter for snart 14 dager siden.

– Jeg er redd og føler meg sjuk, jeg trodde jeg skulle dø. Nå er jeg redd for meg og kona mi, sa mannen, da NRK snakket med ham noen minutter, på en dårlig telefonlinje fra Afghanistan i forrige uke.

Video viser grov mishandling

Mannen, som opprinnelig er fra Afghanistan ble mishandlet av det han mener er Taliban. Mishandlingen ble filmet og lagt ut på nett. NRK har videoen, og mishandlingen er så grov at NRK velger av å være forsiktig med å vise innholdet.

Vi har vært i dialog med Rezai og snakket om hans sikkerhetssituasjon. Vi har blant blant annet rådet ham til å forlate Afghanistan.

Frode O. Andersen, UD

Filmen viser at han blir slått med en geværkolbe, sparket og pisket. Han er bundet av et tau rundt halsen og bakbundet på hendene, mens tre mann i over sju minutter mishandler ham.

Frykter for farens liv

Nå ber han norske myndigheter om hjelp til å få seg sjøl og kona i sikkerhet. Hjemme i Lillehammer sitter hans to sønner, og frykter for livet til faren og stemora.

– Jeg er veldig redd. Jeg håper at han kan komme tilbake så fort han kan. Det er ikke godt å tenke på at han har det så fryktelig. Han er utrolig redd. Han har ikke et fast sted å bo, men flytter rundt omkring fordi han tror det er sikrest, sier eldstemann på 19 år.

UD: – Tar saken på største alvor

Mannen har vært i kontakt med den norske ambassaden i Kabul for å få hjelp til å ivareta sikkerheten til seg selv og kona.

– Han har flere ganger vært i kontakt med ambassaden vår i Kabul og fått assistanse derfra, og dette er en sak vi helt klart tar på største alvor, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen.

– Kidnappet på grunn av kamera og bilde

Underdirektør i UD, Frode O. Andersen

Underdirektør i UD, Frode O. Andersen, sier norske myndigheter har løpende kontakt med mannen i Afghanistan

Foto: NRK

Familiefaren, som ikke er norsk statsborger, men som har permanent oppholdstillatelse, sier til NRK at han er i Afghanistan for å besøke familien og sin nye kone, som han giftet seg med for to år siden.

Han hadde med seg et kamera til private opptak, noe som var utgangspunktet for at han skal ha blitt kidnappet. Taliban mistenkte den vestlig bosatte mannen for å være spion, noe de mente ble bekreftet av et bilde på hans mobiltelefon.

Bildet var av en afghansk politisjef som skal være kjent for å bekjempe talibanere.

Mannen sier til NRK at han deretter ble kidnappet og mishandlet. Mishandlingen ble filmet og brukt for å presse politisjefen. Dersom han ikke trakk seg skulle han bli drept.

Politisjefen lot seg ikke presse, men mannen skal ifølge sønnene ha klart å rømme under transport.

Nå er han på flukt sammen med kona, som Taliban skal kjenne identiteten til. Han frykter for sitt eget og konas liv og har bedt den norske ambassaden i Kabul om hjelp.

UD: – Kan ikke hjelpe kona

Utenriksdepartementet bekrefter at de har løpende kontakt med mannen om sikkerhetssituasjonen hans. Han og kona er stadig i bevegelse fordi de frykter at Taliban skal få tak i dem.

– Vi har vært i dialog med han om hans sikkerhetssituasjon, og blant annet rådet ham om å forlate Afghanistan tidligere hvis han er bekymra for sin egen sikkerhet, sier underdirektør i UD, Frode O. Andersen.

– Er det aktuelt å bistå mannen med å få hans kone i sikkerhet, enten ved å hjelpe henne til Norge eller plassere henne i sikkerhet i Afghanistan?

– Da snakker vi om en afghansk statsborger, og det kan dessverre ikke vi ta ansvar for, sier Andersen.

Hjelp pappa

Sønnene har sett videoen, som de beskriver som et fryktelig syn. De ønsker at Utenriksdepartementet hjelper faren og hans nye kone hjem.

Alternativt ønsker de, og det samme sier de faren vil, at norske myndigheter hjelper kona i sikkerhet.

– Det er ikke rart han vil ha med kona si hjem. Men er det vanskelig må hun i sikkerhet. Han kommer ikke hjem før hun er i sikkerhet, og vi vil ha ham hjem, sier sønnen.

Guttene har god grunn til å frykte Taliban, som tidligere har rammet familien på verste vis.

– Jeg vil ikke at det samme skal skje med henne som med den ordentlige mora mi.

– Hva skjedde med henne?

– Hun ble drept av Taliban, da jeg var liten, sier eldstemann.

Familien får støtte

Familien får støtte av vennen Øystein Windstad, som var den som varslet UD om saken. Han ble tipset om videoen, som er lagt ut på sosiale medier, fra en afghansk-engelsk organisasjon, som jobber mot Taliban.

Windstad sier han sjøl ville ha jobbet for å få hjem sin kone dersom det var han som var i mannens situasjon.

– Selvfølgelig, det ville vel alle, men det viktigste for mannen og familien er å få henne i sikkerhet, gjerne også i Afghanistan, sier Windstad.

Komplisert sak

Utenriksdepartementet kaller saken for svært komplisert. Mannen er ikke norsk statsborger, i motsetning til sin eldste sønn. UD har heller ikke myndighet til å gi kona oppholdstillatelse.

NRK vet at mannen i fjor søkte Utlendingsdirektoratet, UDI, om gjenforening med kona, men at saken ennå ikke er avgjort fordi søknaden er ufullstendig.

UD mener altså at de hverken har myndighet eller ansvar for å hjelpe kona i sikkerhet, men de sier kontakten med Lillehammermannen ikke er avsluttet.

– Vi er i dialog med denne personen i Afghanistan, og bistår med våre råd og vår veiledning på sikkerhet, og det vil vi fortsette med, sier underdirektør Frode O. Andersen.

– Ekte video

Norske myndigheter vil ikke si om de tror om videoen kan være laget av andre enn Taliban, men er tydelige på at de ikke har konkrete mistanker om at videoen kan være arrangert.

– Jeg tror ikke det er naturlig at vi kommenterer det. Vi har ikke noen forutsetning om å komme med en uttalelse om det, sier Andersen.

Jeg sier ikke hva norske myndigheter bør gjøre, eller på hvilken måte det skal skje. Jeg sier bare at de må være sitt ansvar bevisst.

Øystein Windstad
Øystein Windstad

Familievennen Øystein Windstad mener norske myndigheter må hjelpe mannen og kona

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Familievennen Øystein Windstad er klar på at han mener videoen er laget av Taliban, og at mannen er et uskyldig offer.

– Hvis folk lurer på om dette er skuespill, så har jeg dette å si: Se på den videoen, sju minutter og 20 sekunder med mishandling. Still deg spørsmålet: Hadde du frivillig latt deg utsette for slik mishandling? Jeg hadde ikke klart det – aldri. Han er en åpen og redelig person, attesterer Windstad, som ber norske myndigheter hjelpe familien.

Han fortsetter:

– Jeg synes norske myndigheter bør gjøre det de kan for å sørge for sikkerheten hans og til familien.

– Vi er glade i henne vi òg

I mellomtiden sitter sønnene hjemme, og håper at myndighetene kan hjelpe faren og stemora med å gi henne opphold eller hjelpe henne i sikkerhet i Afghanistan.

– Jeg synes de skal få ham tilbake så fort de kan, samtidig som de kan hjelpe ham med å få kona si i sikkerhet, og eventuelt få henne til Norge. Vi er glad i henne vi og. Men det er nok at hun er i sikkerhet slik at han kan komme tilbake, og eventuelt jobbe videre med gjenforening herfra, sier den eldste sønnen.

19-åringen er akkurat ferdig med videregående skole. Han jobber nå i et vikariat i hjemmehjelpstjenesten i Lillehammer inntil han skal avtjene førstegangstjenesten i januar. Hans yngre bror går på ungdomsskolen.

Guttene får støtte av venner, og Lillehammer kommune bistår også med hjelp. Brødrene prøver å få dagliglivet i hop, men frykter for farens og stemoras liv.