Hopp til innhold

- Får det verre i utlandet

Hvis Norge forbyr pelsdyroppdrett, kommer andre land med langt dårligere dyrevelferd til å ta over produksjonen. Det mener både næring og eksperter.

- Får det verre i utlandet

Magne og Gina Sørby må slutte med pelsdyr dersom Arbeiderpartiet får viljen sin.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

I helga gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for å forby oppdrett av pelsdyr i Norge. Det finnes i dag 300 mink- og revefarmer her i landet, som produserer 800 000 skinn i året. I fjor omsatte bransjen for hele 320 millioner kroner.

- Verre i utlandet

Magne og Gina Sørby ved Moelv i Ringsaker har minkfarm. Her steller de med 1000 minktisper som snart skal få unger.

Dersom Arbeiderpartiet får viljen sin, kan det være kroken på døra for driften:

– Da har vi et problem, for da er ikke livsgrunnlaget på gården bra nok. Pelsdyrhallene egner seg ikke for noe annet enn pelsdyr.

Både næringa og eksperter mener at forholdene er verre i utlandet, dersom det blir slutt på norsk produksjon.

– Hvis Norge slutter med denne næringa, kommer andre land til å ta over. Og der lever dyra under helt andre kår enn her, sier Bjarne Olai Braastad.

Han er professor i etologi ved Universitetet for Miljø og biovitenskap på Ås. Han har forska på pelsdyr i flere år.

Rev i bur

Opprettsdyr har det verre i utlandet, mener Bjarne Olai Braastad.

Foto: ”Nettverk for dyrs frihet”

– Det verste er i Russland og flere land i Asia hvor det ikke er kontroll på dyrevelferden i det hele tatt, sier Braastad.

Han mener at produksjonen da vil skje på måter som er langt unna norske dyrevelferdskrav, og sikter blant annet til størrelsen på bur og håndtering av skader på dyra.

Uenig

Dyrevernalliansen kjøper ikke argumentene om at det blir verre i utlandet, og vi derfor må fortsette med pelsdyr i Norge.

– Norsk produksjon er en sterkt bidragsyter til økt produksjon i andre land, fordi norsk pelsdyrnæring arbeider aktivt for å markedsføre sine produkter blant annet i Kina, mener informasjonsansvarlig, Live Kleveland.

Flere saker fra Innlandet