Max Hermansen: – Det er mer fag enn følelser bak mine holdninger

Mandag kveld kommer den islamkritiske organisasjonen Pegida til Hamar. Leder Max Hermansen vil ha en «samfunnsfagtime» for å forklare hva som er galt med muslimske innvandrere.

Max Hermansen

VIL LÆRE NORDMENN OM ISLAM: Max Hermansen, initiativtakeren til den islamkritiske gruppen Pegida sin demonstrasjon i Hamar mandag, mener hans lærerbakgrunn gjør at han kan forklare hva som er galt med norsk innvandring.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er jo samfunnsfaglærer, og har som lærer sett mye av hvordan disse unge muslimene oppfører seg. Disse sinte unge muslimene, SUMMerne som jeg kaller de.

Max Hermansen svarer kontant på NRKs spørsmål om hva han mener med «samfunnsfagtime», som utgangspunktet for Pegidas demonstrasjon. Og han hevder at det ligger atskillig mer fag enn følelser bak hans holdninger til islam og muslimer.

Bruker tall fra SSB

Hermansen lekser opp tall fra Statistisk Sentralbyrå for å forklare holdningene:

– Av pakistanske kvinner og jenter som giftet seg i 2012 så var det 96 prosent som giftet seg med pakistansk mann og omtrent halvparten av de mennene var hentet fra Pakistan. I mine øyne ser det ut som mange tvangsekteskap. Kriminalstatistikken viser at det er seks muslimske nasjonaliteter som er tre ganger så kriminelle som oss norske, og det er få muslimske som er i jobb, i forhold til hvor mange som burde være i jobb.

Se utdrag fra Dagsnytt 18 hvor SSB kommenterer noen av Hermansens tidligere utspill her, og les masterstudent i sosiologi Astrid Hauge Rambøl sitt tilsvar til Max Hermansens faktatolkning her.

Max Hermansen på Pegida-demonstrasjon utenfor Rådhuset i Oslo.

FRA OSLO TIL HAMAR: Demonstrasjonen i Hamar mandag blir langt fra den første Pegida-markeringen her til lands. Her ser vi Max Hermansen under en Pegida-demonstrasjon utenfor Rådhuset i Oslo.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Motdemonstrasjon

Men Pegidas Hamar-demonstrasjon mandag vil ikke foregå uten en motdemonstrasjon. Sosialistisk Ungdom har tatt initiativet, biskop, ordfører og hundrevis av hedmarkinger har meldt seg.

– Vi ønsker å stå imot de holdningene Pegida står for. Det vil bli holdt appeller, og vi vil snu ryggen til Pegida når de kommer, sier en av initiativtakerne, Hilde Mari Bjørke.

Hun mener motstand mot grupperinger som Pegida er ekstra viktige i dagens samtid.

– Jeg mener det kommer mange rasistiske utspill fra de som er aktive i Pegida. I en tid der vi ser så mange mennesker på flukt fra krig og katastrofer i andre deler av verden, samtidig som disse holdningene blomstrer opp i hele Europa, er det viktig at vi står opp mot dette, sier Bjørke.

Hilde Mari Bjørke

LAGER MOTDEMONSTRASJON: Hilde Mari Bjørke, en av nestlederne i Sosialistisk Ungdom, mener det er viktig å stå opp mot Pegidas holdninger. Hun har derfor tatt initiativet til en motdemonstrasjon i Hamar mandag.

Foto: Privat

– Ikke rasister

Hermansen avviser imidlertid på det sterkeste at Pegida er rasister.

– Vi er først og fremst opptatt av det har medført en rekke problemer at 200.000 muslimer har kommet til Norge. De kommer fra relativt underutviklede land til et moderne land som Norge hvor vi ikke har Sharia, men vestlige regler. Og vi ser en mangel på integrering, en vanvittig kvinneundertrykkelse, forfølgelse av homofile, jødehat, undertrykkelse og vold. Vi må finne bedre samfunnsløsninger.

Og tross en varslet motdemonstrasjon tror ikke Hermansen at Pediga vil bli dårlig tatt imot av hedmarkinger.

– Jeg regner med at det i Hedmark, som ellers i landet, er ganske mange som har fått nærkontakt med islam og muslimer og sett hva dette er i praksis. Og de har sett at islam ikke er den snille, pene religionen vi hørte om på ungdomsskolen.