Hopp til innhold

– Det gir meg mye glede og vi ler mye

RINGEBU (NRK): Utlendingsdirektoratet (UDI) deler snart ut 9,2 millioner kroner i aktivitetsmidler for barn i asylmottak. Ved Ringebu prestgård lærer asylsøkere norsk i kjøkkenhagen.

TRIVSEL I HAGEN:

TRIVSEL I HAGEN: Fra venstre; Noorrahman Sulimonkhil, Rahimullah Omarkhel og Halldis Myhre Tvete koser seg i hverandres selskap.

Ringebu statlige mottak har fått støtte til både familiebading og utbedringer til en hage på Ringebu prestegård. Halldis Myhre Tvete fikk med seg at det ble utlyst midler man kunne søke på for å skape prosjekter sammen med asylsøkere.

– Jeg ser muligheter alle steder der det finnes en flekk med jord. I Prestegården har vi et bærfelt som vi har dyrket opp med gamle bærsorter, forteller Myhre Tvete.

Overfor dette feltet var det igjen litt ugress. Etter at pengene ble innvilget, kjøpte de inn alt nødvendig utstyr for endring av dette området.

– Asylsøkerne har begynt å renske og såvidt begynt å høste både potet, jordskokk og reddik. Det er så trivelig å ha de med, for de liker virkelig å arbeide. Det er mye latter, forteller hun.

Språksterk

Noorrahman Sulimonkhil er en av de asylsøkerne som har fått være med på endringen av hageflekken.

– Vi jobber med både ugress og poteter, sier han på klingende norsk.

Du har bare hatt femten dager norsk-undervisning hittil, og snakker så godt norsk?

– Ja, jeg snakker litt norsk, men jeg leser også veldig mye. Jeg er ikke glad i skoleferien, men setter mer pris på skolestart, ler Sulimonkhil.

– Vi prater jo også mye, så det er god språktrening. Her lærer de ord som spade, rive, salat og ugress. I tillegg har vi jo selvsagt tid til både vaffel og kaffe.

Halldis Myhre Tvete
INNVILGET STØTTE

INNVILGET STØTTE: Ringebu prestgård har fått endret en hageflekk i samarbeid med asylsøkere.

Oppfordrer flere til å søke

– Vi ønsker prosjekter som kan få barn i fysisk aktivitet. Det sier regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI.

Siv Kjelstrup

PENGER Å FÅ: Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI oppfordrer flere til å søke midler.

Foto: UDI

Nå oppfordres frivillige organisasjoner og ikke-kommersielle aktører til å søke før fristen 1. august. Hun forteller videre at det beste hadde vært om disse midlene kan hjelpe barn i asylmottak til å mestre nye ting.

– Det kan betyr alt fra skigåing til svømming, legger hun til.

Inne på UDI sine nettsider finnes det et søknadskjema til formålet.

Det er så trivelig å ha de med, for de liker virkelig å arbeide. Det er mye latter.

Halldis Myhre Tvete

Gjensidig læring

Halldis Myhre Tvete synes det er gøy å bli kjent med asylsøkerne.

– Det er svært viktig at de har noe ordentlig å ta seg til mens de venter på søknaden sin, slik at de slipper å gå rundt å tenke på de tingene i livet som er vanskelig. Om man driver med noe som er positivt, tror jeg det er bra for både kropp og sjel.

– Vi prater jo også mye, så det er god språktrening. Her lærer de ord som spade, rive, salat og ugress. I tillegg har vi jo selvsagt tid til både vaffel og kaffe.

Ringebu prestegård fikk innvilget 10 700 kroner til å dekke utgifter til hagen.

Oppfordrer du også andre til å søke om midler?

– Jeg synes flere bør gjøre det, slik at asylsøkerne har noe meningsfylt i hverdagen sin. Det er jo også en gjensidig læringsprosess, avslutter Myhre Tvete.