Hopp til innhold

– Det er ikke en rettsnasjon verdig

Karin Andersen (SV) er rystet over at Mahad (30) risikerer å måtte leve statsløs i Norge etter å ha blitt fratatt statsborgerskapet. Somalisk nettverk mener somaliere blir angrepet av regjeringen.

Mahad Adib Mahamud

STATSLØS: Mahad Adib Mahamud kom til Norge og Brumunddal som 14-åring, og har skaffet seg eget hjem, familie og en jobb som bioingeniør. Men UDI mener han løy om hvor han kom fra da han kom til Norge for 17 år siden, og har tatt fra ham statsborgerskapet.

Foto: Privat

– Det er tungt akkurat nå, og jeg er utbrent. Og jeg er veldig lei meg for at jeg ble utsatt for en sånn sak. Men jeg er overveldet og veldig takknemlig for alle tilbakemeldingene fra det norske folket. Det er ubeskrivelig og veldig viktig.

Mahad Adib Mahamud (30) har vært i medienes søkelys i flere dager, etter at TV2 fredag fortalte om at bioingeniøren har blitt fratatt statsborgerskapet og mister retten til å jobbe etter å ha bodd her til lands i 17 år.

Saken har vekket sterke reaksjoner, og engasjert svært mange (se faktaboks).

– Ikke en rettsnasjon verdig

SVs Karin Andersen er forferdet over Mahads situasjon.

– Dette er meningsløst og fælt. For det første er han jo et veldig godt eksempel på god integrering, og vi burde heie på sånne som ham. For det andre er det såpass mye tvil om hva som har skjedd. For UDI hevder at han er fra Djibouti, men det sier myndighetene der at han slettes ikke er.

Hun mener også at Norge i denne saken opptrer som versting-land.

– Det er veldig alvorlig å ta fra folk statsborgerskapet, og man risikerer å bli statsløs. Vi har undersøkt dette, og det er jo ingen andre land som driver på sånn Norge nå gjør. Det er ikke en rettsnasjon verdig i det hele tatt.

Karin Andersen

OPPRØRT: Karin Andersen mener det er fullstendig uakseptabelt at norske myndigheter vil frata Mahad statsborgerskapet uten at det har vært full runde i retten. Hun ønsker å få endret statsborgerloven slik at tilbakekallelser av statsborgerskap skal skje ved dom.

Foto: Stig Weston / SV

– Angrep på oss som gruppe

Bashe Musse, talsmann i Somalisk nettverk, sier at Mahad-saken symboliserer det veldig mange somaliere opplever som gruppe i Norge.

Bashe Musse

Talsmann for Somalisk nettverk i Norge, Bashe Mussa, sier at saken om Mahad symboliserer den mistroen som somaliere i Norge opplever fra myndighetenes side, og at de som gruppe blir ekskludert.

Foto: NRK

– Vi vet at vi er overrepresentert når det gjelder folk som har mistet statsborgerskap og asylstatusen. Dette gjør det vanskelig for oss å være en del av det norske samfunnet. Vi føler oss faktisk ekskludert. Vi vet ikke hvilken agenda denne regjeringen har, men vi opplever at det er vanskelig å være somalier, sier Musse.

– Dårlig å svartmale folk

Mahad selv kjenner på det samme, og syns det er vondt.

– Jeg har hele tiden vært ærlig. Jeg syns det er veldig dårlig å svartmale folk, mistenkeliggjøre og mistro alt vedkommende kommer med. Det er en veldig uheldig utvikling som pågår i vårt system.

Men han akter ikke i å gi opp kampen, og skal i februar ta saken til retten.

– Jeg er en statsløs mann nå. Det har de gjort meg til. Men jeg vil ikke akseptere å bli statsløs i mitt eget land. Det er ikke det som representerer de norske verdier.

NRK har vært i kontakt med justisdepartementet / UDI, men har ikke fått kommentar til saken søndag kveld.

Flere saker fra Innlandet