Hopp til innhold

– Arbeidsplasser står i fare

Mange frykter nå at arbeidsplasser står i fare i Innlandet, etter at det ble kjent at cellulosefabrikken Södra Cell Tofte i Hurum skal legges ned.

Gro Lundby

Gro Lundby, fylkesordfører i Oppland, frykter for arbeidsplasser innen skognæringa i Innlandet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er en dårlig dag i skogbrukets tjeneste. For oss som tror på det grønne gullet og utvikling i denne verdikjeden, så er dette et tilbakeslag, sier Even Mengshoel, styreleder i Mjøsen skog.

Styreleder i Mjøsen Skog BA er både fornøyd og skuffet over tomtefeste-dommen i Høyesterett.

Even Mengshoel, styreleder Mjøsen Skog BA.

Foto: Mjøsen Skog / NRK

Tidligere i dag fikk 295 ansatte ved cellulosefabrikken Södre Cell Tofte i Hurum beskjed om at de svenske eierne legger ned fabrikken fra 1. mai.

Dette er dramatisk for skognæringa i Norge og fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby, frykter at dette kan få store konsekvenser for Innlandet.

– Det betyr at mange arbeidsplasser står i fare, ikke bare direkte med Tofte, men også alle ringvirkningen for næringskjeden i skogen, det er veldig alvorlig, sier Lundby.

Redd for dominoeffekt

Lundby frykter nå at man ikke får solgt massevirke, slik at flis må fraktes veldig langt. I og med at kostnadene med transport er dyrt i Norge, er Lundby redd for at det kan bli mindre attraktivt for skogeierne å avvirke skogen.

– Jeg er redd det kan bli færre som hogger tømmer, helt enkelt. Dette har mye å si for den enkelte skogeier, sagbrukene, jeg tør nesten ikke tenke på konsekvensene, sier Lundby.

Administrerende direktør i Norges Skogeierlag, Gudbrand Kvaal, sier til NRK at så mange som 6000 arbeidsplasser vil bli berørt av en nedleggelse av Tofte.

– Vi var vel litt forberedt, men dette er veldig skadelig for kjeden, sier Mengshoel.

– Må ikke gi opp

Lundby forteller at mye er blitt gjort for å hindre en nedleggelse av fabrikken.

– Jeg er veldig skuffet over det som nå skjer, men vi må ikke gi opp håpet. Nå må vi jobbe for å bedre rammebetingelsene til denne næringa, det er viktigere enn noen gang, sier Lundby.

– På kort sikt behøver det ikke få altfor store konsekvenser i Innlandet, men når det blir borte en fjerdedel av produksjonskapasiteten i Norge, så vet vi på sikt hva som skjer. Alle vil prøve å få levert i Sverige, dermed eksporterer vi enda mer verdiskapning, sier Mengshoel.

Han mener nå at myndighetene må tilrettelegge for skognæringa, og da peker han spesielt på at transportbetingelsene i Norge må bli konkurransedyktige.

– Hadde cellulosefabrikken ved Tofte hatt svenske vilkår, hadde overskuddet vært 250 millioner høyere, det sier litt om hvor tungt det er å drive industri i Norge. Hvis regjeringa skal bli troverdig i forhold til å gå over til et fornybarhetssamfunnet, så er det dumt å ikke tilrettelegge for denne kjeden, sier Mengshoel.