– God, gammeldags skjærtorsdag

– Trafikken har vært nesten like stor som i gamle dager, sier tollinspektør Jonas Karlsson på Eda tollstasjon i Sverige om årets skjærtorsdag i Charlottenberg. Han tror Thons nye Shoppingsenter er trekkplasteret.

Nordmenn på Thon-senteret i Charlottenberg i påsken

Thons nye shoppingsenter har lokket ekstra mange nordmenn til påskehandel i Charlottenberg skjærtorsdag.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi har ikke tall, men det har vært lange køer på riksveg 61 i hele dag. Vegen er ikke bygd for så stor trafikk, og trafikken på denne skjærtorsdagen har vært større enn på mange år, sier tollinspektør Jonas Karlsson.

Han tror altså det er det nye Thon Shoppingsenter som trekker ekstra mye folk.

Regn dempet festen

– Mange nordmenn har jo påskeferie hele uka, og trafikken har derfor etterhvert spredt seg mer og mer over flere dager, men i dag har skjærtorsdag vært nesten like stor som i gamle dager. Det er fortsatt kø av norske biler på vei til Charlottenberg, sa Karlsson ved 18-tida.

Morten Nystuen

– Vanligvis kjører det én bil over grensa til Sverige hvert andre sekund skjærtorsdag, sier kontorsjef Morten Nystuen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Selv om det har vært mye trafikk, har det vært en rolig dag, uten festing, fyll og bråk. Politiet i Hedmark fulgte i dag tidlig rundt 70 biler med ungdom på vei til Sverige over Magnor, men melder at alt har gått rolig for seg.

– Ja, det har vært rolig, i hvert fall er det vårt inntrykk. Det frister ikke så mye å feste i regnværet, fortsetter tollinspektør Jonas Karlsson.

Også fra Åre på den andre siden av Trøndelag-fylkene meldes det om en rolig dag. Fra Strømstad derimot meldes det om mer utagerende handleturer.

Så har det vært festet, så har det i tilfelle vært innenfor godt skalkede luker på bilen. For fra ved 12-tida har det bøttet ned på begge sider av grensa.

Tollkontoret tok ferie

Det er ikke bare «vanlige» nordmenn som har tatt påskeferie.

Kontorsjef Morten Nystuen ved Kongsvinger tollkontor, sier de ikke har hatt noen på jobb skjærtorsdag.

Kundene strømmet til

Fra åpningen av Thons nye kjøpesenter i Charlottenberg.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Vi har tatt påskeferie, men jeg har hørt det har vært stor trafikk i dag. Det er vel det nye kjøpesenteret til Thon som trekker. Vanligvis kjører det én bil over grensa til Sverige hvert andre sekund skjærtorsdag, sier kontorsjef Nystuen.

Hvor mye det er omsatt for der i dag, kan de ikke si.

– Ta kontakt etter påske. Da vet vi mer om hvordan påskehandelen har vært, sier Nina Hammerlund i Concilia Retail Property AS som eier senteret.