Moren til bedrageritiltalt: – Ga henne ikke lov til å ta opp lån i mitt navn

Mor står mot datter i Hedmarken tingrett. – Jeg visste ikke at det ble tatt opp kredittkortlån i mitt navn, forklarte moren til kvinnen som er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri.

Hamar tinghus

Det er satt av fire dager til rettssaken i Hedmarken tingrett, som startet tirsdag denne uka.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen i 30-årene fra Hedmarken nektet straffskyld på de fleste punktene hun er tiltalt for da rettssaken startet mot henne i Hedmarken tingrett tirsdag.

Hun er tiltalt for 25 tilfeller av grovt økonomisk bedrageri i morens navn. Samt forsøk på bedrageri for til sammen 1,6 millioner kroner.

– Visste ikke

Ifølge tiltalen visste ikke moren noe om at det ble tatt opp kredittkortlån for flere hundre tusen kroner i hennes navn. I retten hevdet den tiltalte kvinnen at moren visste om lånene, og de søkte om dette sammen.

Onsdag formiddag var det kvinnens mor som forklarte seg i retten. Hun hadde en helt annen historie å fortelle enn den tiltalte datteren.

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

Aktor i saken, Richard Røed, og politirevisor Randi Kristiansen Lien.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Da aktor Richard Røed spurte moren om hun og datteren noen gang hadde snakket om å låne penger fra banker, så svarte moren bestemt:

– Nei, nei, nei, nei. Hvorfor skulle jeg låne penger? Jeg hadde en god og romslig økonomi. Jeg hadde råd til reise, leiligheten var betalt, så jeg trengte ikke å låne penger.

Senere i forklaringen gjentar aktor Røed om moren samtykket til at datteren kunne låne penger i hennes navn.

– Er du gal, jeg hadde nok penger, svarte moren bestemt.

Oppdaget at kontoen var tom

Det var på en utenlandsreise moren oppdaget at noe var galt. Det var ikke penger på kontoen da hun skulle betale for seg og reise hjem.

Da hun kontaktet datteren, den tiltalte, for å spørre hvor pengene var, så svarte datteren «Herregud», forklarte moren i retten.

Da hun kom hjem fra reisen, gikk moren til banken og oppdaget at kontoen var tom.

Hun gikk da igjennom økonomien sin med en regnskapsfører, som oppdaget at det var overført 250 000 kroner fra morens konto til datteren.

– Men det var bare det første. Vi oppdaget at jeg skyldte borettslaget 30 000 kroner. Dette trodde jeg var regninger som ble trukket automatisk. Det var ikke betalt internett, strøm og jeg hadde masse inkassogjeld. Hele livet mitt var inkasso, og jeg var i sjokk. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, forklarte moren i retten.

– Datteren skulle hjelpe

Johnny Christian Schill

Den tiltalte kvinnens forsvarer Johnny Christian Schill.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Datteren flyttet inn til moren i slutten av 2011, og skulle blant annet hjelpe moren med å betale regninger.

Moren forklarte i retten at det var hennes avdøde ektemann som hadde tatt av seg alt det økonomiske da han levde.

Så da han døde visste hun lite om hvordan hun skulle betale regninger og bruke giroer.

Datteren forklarte at dette var tungvint og at hun burde betale regninger via nettbank, og at hun kunne hjelpe moren med dette.

– Jeg hadde tillit til datteren min, sa kvinnen i retten.

Kvinnen forklarte i retten at hun fikk sjokk da hun skjønte at datteren ikke hadde gjort som avtalt.

Bunkevis med inkassokrav

Hun forklarte videre at hun ikke hadde fått post, fordi datteren hadde fått postbudet til å gi morens post til henne. Dette kom også fram under rettssaken da den tiltalte datteren forklarte seg.

Siden moren ikke fikk post fikk hun heller ikke inkassokravene eller regningene fra kredittkortselskapene.

Da moren så fikk ordnet det slik at hun fikk posten sin tilbake, strømmet det på med inkassokrav.

– Jeg fikk 25 inkassokrav i posten hver dag. Det var bunkevis. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg fikk hjelp av min sønn, forklarte kvinnen.

Ga aldri bort nye hvitevarer

Noen av punktene i tiltalen mot datteren går på netthandel av varer fra blant annet Expert og Lefdal. I går forklarte den tiltalte kvinnen at moren ønsket å gi henne nye hvitevarer, og at varene ble bestilt med morens samtykket.

Under sin forklaring i dag benektet moren dette på det sterkeste.

– Jeg har aldri gitt henne helt nye hvitevarer. Jeg har flere barn og hvis de skulle komme til meg og be meg kjøpe forskjellige ting, så måtte jeg være Røkke. Jeg behandler alle mine barn rettferdig.

Så aldri pengene

I retten forklarte moren at hun samtykket til et lån som skulle betale ned Mastercard-gjelden hennes.

Datteren skulle hjelpe henne med å søke om 200 000 kroner, men ifølge moren så hun aldri noe til disse pengene.

Ifølge tiltalen økte datteren lånebeløpet til 250 000 kroner. Lånet ble innvilget.

Hvem har signert

Et av temaene under rettssaken har vært hvem som har signert fullmakter til kredittkortlån.

Forsvarer Johnny Christian Schill har ytret ønske om at disse underskriftene skulle vært undersøkt av skrifteksperter for å se om det er den tiltalte eller moren som har skrevet under.

To av fullmaktene er skrevet under på samme dag, og skal ifølge aktor være helt ulike skrifttype, sjøl om de er signert med samme navn.

Den tiltalte kvinnen mener moren har underskrevet, men moren benekter dette.

– Kom som et sjokk

Da moren var ferdig i vitneboksen forklarte hennes sønn, tiltaltes bror, seg i retten. Han forklarte hvordan han hjalp moren med å få oversikt over økonomien etter at det ble klart at kontoen hennes var tømt.

Han forklarte at han begynte å undersøke hva som fantes av lån, og hva det var søkt om. Han hadde en klar oppfatning om at moren ikke visste om lånene.

– Jeg fikk inntrykk av at hun ikke visste om dem. Det var kun et lån hun fortalte at det hadde vært snakk om å ta opp. Det var for å betale ned Mastercard-gjeld, og dette skulle den tiltalte hjelpe henne med, men mamma visste ikke hvordan det hadde gått med dette lånet, forklarte sønnen.

Han fortalte at moren var nedbrutt og at inkassogjelden kom som et sjokk for henne.

Det er satt av fire dager i Hedmarken tingrett. Siste dag i retten er den 26. september.