- Må hindre bruk av norske våpen

Leder i Oppland SV, Kjetil Bjørklund, mener at det må en regelendring til for å hindre at norske våpen blir brukt i krigshandlinger.

Gazastripen

Leder i Oppland SV, Kjetil Bjørklund, mener at regjeringen må hindre at norske våpen blir brukt i krigshandlinger.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Under en demonstrasjon på Lillehammer tirsdag kveld hevdet nestleder i Lillehammer Sosialistisk Ungdom, Brage Pedersen, at Israel bruker våpen produsert på Nammo på Raufoss .

- Forferdelig

- Den israelske hæren bruker våpendeler produsert på Raufoss, som de har fått tak i gjennom USA. Disse bruker de til å sprenge bein og armer av sivile palestinere på Gaza, sa Pedersen under demonstrasjonen.

SV-lederen mener det er forferdelig hvis norske våpen blir brukt i krig.

Kjetil Bjørklund

Kjetil Bjørklund i Oppland SV vil ha bedre kontroll med bruken av norske våpen.

Foto: SV

- Det må etableres en sluttbrukerkontroll i forhold til NATO-land. Slik at vi er sikre på NATO-land som vi selger våpen til ikke selger våpnene videre til land som er i krig, sier Bjørklund.

Konserndirektør i Nammo-gruppen, Johannes Norheim, kan hverken bekrefte eller avkrefte at våpen fra Raufoss blir brukt under krigen på Gazastripen.

- Må få full kontroll

- Jeg kjenner ikke til hva slags våpen som blir brukt i denne situasjonen. Vi leverer våpendeler til USA, og vi kan ikke utelukke at også Israel bruker våpnene.

Bjørklund mener at det fortsatt må være en våpenproduksjon i Norge, men problemet er å hindre at våpnene blir brukt til slike konflikter som den i Gaza.

- Regjeringen må ta seg sammen og etablere ett regime som gjør at man får full kontroll over bruken av norske våpen, sier Bjørklund.

Fakketog til støtte for Palestina i Lillehammer

Nestleder i Lillehammer Sosialistisk Ungdom, Brage Pedersen, hevdet at Israel bruker våpen produsert på Nammo på Raufoss.

Foto: Arvid Torsgard