Sirkusdirektøren

Helt siden 1956 har europeiske allmennkringkastere arrangert Eurovision Song Contest. De tre siste årene har sirkusdirektøren vært norsk.

Jon Ola Sand

Vi treffer nordmannen Jon Ola Sand på hans kontor ved den europeiske kringkastingsunionens hovedkvarter i Gèneve i Sveits. Når årets internasjonale finale går av stabelen i København er han øverst ansvarlige.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Eurovision Song Contest (ESC) tror jeg vil leve lenge. Kanskje ikke i så stort format som det delvis har vært de siste årene, men sangkonkurransen tror jeg absolutt har en framtid, sier Jon Ola Sand.

Verdens største tv-underholdningsproduksjon

Nordmannen har siden 2011 har vært den europeiske kringkastingsunions øverst ansvarlige for Eurovision Song Contest. Et arrangementet som har utviklet seg til å bli verdens største tv-underholdningsproduksjon.

I årets internasjonale finale i København deltar 37 land.

I utgangspunktet var det en enkel sangkonkurranse hvor hvert medlemsland i EBU kunne stille med en sang og et enkelt tv-program som ble utvekslet mellom landene. I dag har det utviklet seg til et storstilt arrangement som inneholder og omfatter veldig mye i tillegg til det som vises på tv-skjermen.

Se også: Alt om årets Eurovision Song Contest på nrk.no

Stor nasjonal prestisje

Og hvor det å vinne betyr mye prestisje og stor oppmerksomhet, ikke bare for artisten og låtskriveren, men for hele vinnerlandet. Og når "premien" er å få arrangere neste års internasjonale finale, betyr det muligheten for enda mer oppmerksomhet.

Og tendensen har vært at sangkonkurransen har blitt bare større og større. Mange har fryktet og antydet at tendensen til gigantomani kan bli starten på slutten for arrangementet.

Vil leve lenge, lenge

Jon Ola Sand har fått med seg at det igjen har stormet rundt arrangementet både i Norge og andre steder. Men han er ikke redd for noen snarlig ESC-død.

- Nei, det tror jeg så absolutt ikke. Arrangementet har stadig livets rett. I 58 år har det både vært omstridt og omsnakket, men populariteten har hele veien vært på topp. Så om formatet igjen vil forandre seg, kanskje til det mindre, er jeg sikker på at Eurovision Song Contest vil bestå, veldig lenge, sier Sand.

Se også: Hele historien til Eurovision Song Contest

Vil fungere også i mindre målestokk

Han sier de fokuserer sterkt på å utvikle modeller og verktøy slik at Eurovision Song Contest også skal fungere godt i mindre målestokk.

- Årets arrangement i København blir også mye annerledes enn noen av de gigantiske produksjonene vi har sett de senere år. Her er det også en annen modell hvor turistmyndighetene er invitert inn og tar seg av alt utenom selve programmet og produksjonen av dette, sier Sand.

Han viser til 2010 da han selv satt ved roret da NRK arrangerte.

- Da hadde vi selv hånd om det meste. Det betød nok at vi brukte lisenspenger på noe vi strengt tatt ikke burde. I Danmark er det nå kommet et skille, slik at DR konsentrerer seg om tv-produksjonen og så tar København by og turistmyndighetene hånd om alt det andre.

For han legger ikke skjul på at Eurovision Song Contest har blitt et stort sirkus. Og hvor alt rundt selve programmet blir bare større og større.

Jon Ola Sand, Eurovision Song Contest-sjef ved EBUs hovedkvarter i Gèneve.

Jon Ola Sand tror Eurovision Song Contest vil fungere godt også om arrangementet blir skalert ned igjen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Krefter som drar i ulike retninger

- Prosjektet krever sterk styring. Det er mange land involvert og sterke krefter som drar i så mange retninger, påpeker Jon Ola Sand.

Han ble lagt merke til og håndplukket til jobben etter at Norge hadde den internasjonale finalen i 2010. Da hadde han i flere år vært NRKs Eurovision-general.

Nå har han vært EBU-sjef i litt over tre år. Da han startet sa han at ble i alle fall i tre år.

Se også: EBU - navet i europeisk kringkasting

Varm i trøya

- Sånt sett er jeg på overtid nå, men vet ikke hvor lenge jeg blir. Det er en svært spennende og utfordrende jobb. Samtidig har jeg lært at ting tar tid. Så sånn sett er det litt dumt å gi seg nå når jeg begynner å bli litt varm i trøya, sier Sand.

Varm i trøya blir han også den dagen vi er innom kontoret hans i Gèneve. Den ukrainske allmennkringkasteren får ikke til å sende penger ut av Ukraina for å betale hotellrommene i København under årets internasjonale finale. Hotellet truer med å ta tilbake rommene.

Også i flere andre land sliter allmennkringkasterne. Men finalen i Eurovision Song Contest vil de være med på. Det skaper mange utfordringer for Sand & Co.

- Jo, vi har en 10 – 12 kringkastere som vi jobber mye med og hjelper på ulike måter. Vi vil jo at så mange som mulig kan være med. De fleste har jo ting på stell, men noen steder og i noen land må vi trå litt ekstra til. Så jeg er vekselvis snill og slem onkel, passer på, sier fra, iler til og trår til når og hvor det trengs, fastslår Sand.

Bare to på heltid i EBU

Og den som tror at det ved EBU-hovedkvarteret finnes et stort ESC-sekretariat, må tro om igjen.

- Nei, vi er bare to på heltid hele året, så har vi noen gode samarbeidspartnere rundt omkring som også jobber året rundt for oss. Men her i Gèneve er vi bare to, slår han fast.

Fortsatt har han permisjon fra NRK og retrettmulighet. - Jeg har et sterkt og godt forhold til NRK. Som jo er en eierne av EBU. Det er fint å kunne jobbe for NRK på denne måten, fortsetter han.

Europas mest spennende tv-jobb

Jobben karakteriserer han glatt som Europas mest spennende tv-jobb.

- Jeg føler meg privilegert som får gjøre dette. Glad jeg har fått muligheten til å bruke min NRK-erfaring og bakgrunn på en slik måte, sier Jon Ola Sand, Eurovision Song Contest-ansvarlig ved den europeiske kringkastingsunionens hovedkvarter i Gèneve i Sveits.

Årets Eurovision Song Contest finner sted i København. 37 land deltar, og gjennom fire programmer skal et ekspertpanel gi sin dom over årets musikkbidrag. Panelet består av Hanne Sørvaag, Tarjei Strøm, Ingeborg Heldal, Jørn Hoel, David Eriksen og Vivi Stenberg. Programleder er Jenny Skavlan.(4:4)

Se presentasjonen av melodiene som deltar i Eurovision Song Contest 2014 i København. De øvrige tre programmene i denne serien finner du i NRKs nettspiller.