Over 2,5 millioner så på

Over 2,5 millioner så i helga og om bord på MS Nordnorge skjønner ikke NRK-gjengen helt hva som skjer. Maratonsendingen på NRK2 har blitt en eneste lang 17. mai-feiring langs hele hurtigruteleia.

NRK på MS Nordnorge

På broa f h NRKs programledere Ragnhild Sælthun Fjørtoft, Kari Toft og Elin Helgheim. T v prosjektleder Thomas Hellum og programsjef i NRK Rune Møklebust. Foran kaptein Geir Johannessen på MS Nordnorge Skipper foran og bak t v maskinsjef Roar Larsen og sikkerhetsoffiser Royer Robertsen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Over 2,5 millioner nordmenn var innom og fulgte Hurtigruten i løpet av helgen. Hurtigrutesendinga gjorde NRK2 til Norges største fjernsynskanal i helga med en markedsandel på 35 prosent.

På nettet og sosiale medier koker det også. Folk følger med på en måte som gjør tv-sendingen til en nasjonal folkefest og en mediehistorisk begivenhet.

Følg med: nrk.no/hurtigruten

Ragnhild Sælthun Fjørtoft til daglig kanalvert på NRK1 er engasjert som programleder under den fjernsynshistoriske seilasen NRK gjør med å direktesende fra hurtigruteskipet MS Nordnorge fra Bergen til Kirkenes.

– Det er både 17. mai og julaften hvert eneste sted vi kommer. Langs hele leia følger folk oss både fra lands og til vanns. Det er så morsomt å få være med på dette, sier hun.

MS Nordnorge i Trondheim

Søstrene Oda og Hedda Nødtvedt t h så hurtigrutesendinga, ble fascinert, tok på seg sine trønderbunader, tok med seg norske flagg og vinket MS Nordnorge videre fra Trondheim.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Topptall inn Trollfjorden

To av tre tv-seere var innom NRK2 i helga. Toppen var da MS Nordnorge gikk inn i Trollfjorden. Da fulgte hele 692 000 seere med. På NRK.no er 200 000 unike brukere registrert - over 40 prosent av dem er fra utlandet.

- Jeg har aldri sett på makan siden jeg begynte med TV-analyse. Dette er TV-historie, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

Les også: 2,5 millioner fulgte med

Vi gikk om bord i Trondheim og fant NRK-gjengen i et konferanserom på dekk fire. Det vil si det lignet mye mer et NRK-kontrollrom enn et rom om bord på et skip.

Lever i en boble

Programsjef Rune Møklebust som leder NRK-gjengen på 22 om bord sier de lever som i en boble disse dagene og har vanskelig å ta inn over seg hva som egentlig skjer.

- Det er en fantastisk oppslutning alle steder vi kommer. Det er tydelig at vi gjennom å følge hurtigruten på denne måten klarer å binde landet sammen på en måte som utrolig mange setter pris på, sier Møklebust som sier de trenger noen dager i etterkant for å fatte helt hva de har vært med på å lage.

- I alle fall er det klart at det er bare NRK som kan gjøre noe slikt. Og at vi har gjort dagen bedre for svært mange siden vi la fra kai i Bergen er vel også et ganske klart faktum. Det er ufattelig mange som tar del i det vi lager herfra. Oppmerksomheten vi får underveis er like ufattelig stor både når vi seiler og i havnene vi anløper, sier NRKs programsjef Rune Møklebust om bord på MS Nordnorge.

Les også: Fjernsynshistorie minutt for minutt

Betyr utrolig mye

Kaptein Geir Johannessen om bord er strålende fornøyd med å ha NRK om bord.

– I utgangspunktet er jo dette en ordinær seilas, men det har utviklet seg til noe mye mer. At NRK gjør noe sånt og den utrolige responsen det har fått betyr utrolig mye for hurtigruten. Dette gir oss mer reklameverdi enn vi nesten kan tenke oss, sier Johannessen.

Samler folket

Godt fornøyd er også kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. - For NRK er det viktig å samle folket og det gjør vi jo så til de grader med Hurtigruten minutt for minutt - på alle plattformer, sier Bjerkaas.

NRK2 sender direkte fra hurtigruten helt til ankomst Kirkenes onsdag 22. juni 2011 kl 09.45.

Både langs kysten og på sosiale medier engasjerer folk seg på en måte som gjør tv-sendingen til en nasjonal folkefest og en mediehistorisk begivenhet.

NRK om bord på MS Nordnorge

Drøyt halvparten av de som lager fjernsynshistorie fra MS Nordnorge: Fra venstre Dag Harald Kvammen Andersen, Helge Løken, Jon Ståle Carlsen, Kari Toft, Rune Møklebust, Thomas Hellum, Anita Hultgren, Elin Helgheim, Audun Torsdalen, Ragnhild Sælthun Fjørtoft, Magne Sivertsen og Jan Benkholt.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK