Hopp til innhold
Info fra NRK

Nasjonal­biblioteket tar over NRKs arkiv­samlinger

NRKs hovedkontor på Marienlyst har over 50 lagre med arkivsamlinger. Nå skal store deler av arkivet flyttes til Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen signerer en samarbeidsavtale i kringkastingssjefens kontor.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen signerer en ny samarbeidsavtale

Foto: Ole Kaland / NRK

NRK skal flytte til Ensjø etter nesten 90 år på Marienlyst. Før det skjer, skal mye av NRKs fysiske arkivsamlinger leveres til Nasjonalbiblioteket.

De vil få ansvar for bevaring og bruk av samlingene, viser en ny avtale mellom NRK og Nasjonalbiblioteket.

– NRKs arkiver inneholder vår felles historie, de forteller noe om hvem vi var og hvem vi er i dag, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

Vibeke Fürst Haugen

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Samlingene er en del av norsk kulturarv. De inneholder originale filmopptak og bånd, Norges største vinylsamling, noter, musikkopptak, stillbilder og dokumenter om NRKs produksjoner.

– Jeg er glad for at Nasjonalbiblioteket skal overta disse samlingene, at de skal bevare og forvalte dem. Og ikke minst gjøre dem tilgjengelig for både forskere og publikum, sier Haugen.

– Gir folk tilgang

– Fra de første radiosendingene i 1933 fram til i dag, har NRK forma og dokumentert det norske samfunnet, identitet og historie, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Han mener det derfor er viktig at NRKs arkiver er mest mulig tilgjengelig for forskning og dokumentasjon.

ASLAK SIRA MYHRE Nasjonalbibliotekar Foto Jon Petrusson

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Foto: Jon Petrusson / NRK

– Samarbeidet sikrer ikke bare folks tilgang til hva som har blitt sendt på TV og radio, men også bakgrunnen for sendingene, sier Myhre.

Sist NRK og Nasjonalbiblioteket gikk inn i en lignende avtale var i 2001. Avtalen da handlet om å digitalisere radio- og TV-arkivene.