Hopp til innhold
Info fra NRK

NRK involverer nabolaget

NRK er i gang med å involvere nabolaget i utviklingen av sitt nye hovedkontor.

Håkon Moslet fra Rodeo arkitekter, NRKs Øyvind Werner Øfsti og Ove Bengt Berg, Beboeraksjonen på Ensjø.

NRK møtte Ove Bengt Berg fra beboeraksjonen (til høyre i bildet) og andre interessenter under en innledende bli kjent-runde høsten 2022. Fremover blir det mer omfattende medvirkningsaktiviteter med nabolag, nærmiljø og andre interessenter. T v Håkon Moslet fra Rodeo arkitekter og NRKs Øyvind Werner Øfsti.

Foto: EILERT BERRE ELLEFSEN

Om noen år vil NRK åpne dørene til nytt hovedkontor på Normannsløkka på Ensjø i Oslo. I mellomtiden inviteres nabolaget til midlertidige lokaler i Ensjøveien 7.

Tettere på Ensjø

I andre etasje i det gamle næringsbygget på Normannsløkka sitter prosjektgruppen som jobber med etableringen av nytt hovedkontor.

I første etasje gjøres det klart et besøkssenter. Målet er å starte en medvirkningsprosess som gjør NRK best mulig kjent med nabolaget.

Befolkning og interessenter på Ensjø, og NRK-ansatte, skal gis mulighet til å komme tettere på utviklingen av et «kreativt mediehus i verdensklasse».

Allerede er det vist stort engasjement i forbindelse med at NRK kommer til Ensjø. Gjennom samtaler med aktører på Kampen og Ensjø har NRK kommet tettere på hva som rører seg og hvilke behov området har.

- Nå ser vi fram til å invitere både privatpersoner, aktører og kolleger inn til dialog i Ensjøveien 7, sier Øyvind Werner Øfsti, samfunnskontakt og kommunikasjonsansvarlig for NRK Normannsløkka.

Befolkning og interessenter på Ensjø, og NRK-ansatte, skal gis mulighet til å komme tettere på utviklingen av et «kreativt mediehus i verdensklasse».

Befolkning og interessenter på Ensjø, og NRK-ansatte, skal gis mulighet til å komme tettere på utviklingen av et «kreativt mediehus i verdensklasse».

Foto: EILERT BERRE ELLEFSEN

Medvirkning

Dialogen med nærområdet er en del av en større medvirkningsprosess. I medvirkningsprogrammet inngår også grunneiermøter og deling av innsikt og informasjon

NRK gjennomfører i juni 2023 en sosiokulturell stedsanalyse. Den vil gi økt kunnskap om Ensjø, hvilke utfordringer og muligheter som finnes, og hvordan NRK kan bidra på en positiv måte i utviklingen av området.

Sentrale elementer her er en større spørreundersøkelse blant beboere i nærområdet, fokusintervjuer med aktører i et utvida nabolag og workshops med bydelspolitikere og administrasjon i Bydel Gamle Oslo. NRK vil også sørge for at særskilte grupper vil bli hørt. Dette inkluderer intervju og befaring med Råd for funksjonshemming, befaring og arbeidsverksted med barn og ungdom og seniortråkk.

Savner felles identitet

Høsten 2022 startet NRK med et innledende innsiktsarbeid for å bli litt bedre kjent med sitt nye nabolag. Sammen med Rodeo og Nordic ble det gjennomført kaffesamtaler med ulike interessenter.

- Vi snakket med Nabolagshuset Petersborg, Beboeraksjonen på Ensjø, Ensjø aktuell informasjon, Foreningen Ensjøbyen, Kampen vel og representanter for fem ulike borettslag og sameier, forteller Werner Øfsti.

Tonje Jørgensen, Nabolagshuset Petersborg.

Tonje Jørgensen, Nabolagshuset Petersborg.

Foto: Eilert Berre Ellefsen

Her er de viktigste punktene som kom fram:

  • NRK er velkomne til Ensjø
  • Ensjø-beboere savner en felles identitet for nærområdet.
  • Flere av de vi snakket med ønsker seg et bedre kulturtilbud enn det som er der i dag. Helt konkret en scene for utøvelse og opplevelse.
  • Ensjø har puber og kafeer, men behov for ett eller flere samlende serveringssteder er likevel noe som trekkes fram av flere.
  • Nærheten til byen er en kvalitet ved Ensjø som mange setter pris på.
  • Samtidig er det flere som trekker fram et behov for bedre forbindelseslinjer mellom Ensjø og byen.
    Caps med tekst Ensjø

    Hvordan kan NRK bidra til utviklingen av Ensjø?

    Foto: EILERT BERRE ELLEFSEN
  • På Kampen-siden er det skepsis til gangbru over Gjøvikbanen fordi man frykter denne skal gå utover gjenbruksstasjonen og fotballbanen. Her er det verdt å påpeke at brua ikke er NRKs initiativ, og det er heller ikke konkludert med at den skal bygges. Plan- og bygningsetaten har stilt krav til at det i planarbeidet undersøkes muligheten for en gangbru, ettersom dette har vært en tanke i kommunens overordna planer.
  • Det er stort engasjement rundt et bygg som skal tilføre Ensjø kvaliteter. Samtidig er det en bekymring for høyder.

Werner Øfsti sier NRK tar med seg denne innsikten inn i neste fase av medvirkningsprosessen, og ser fram flere møter og samtaler i NRKs lokaler i Ensjøveien 7.

Her vil det over sommeren bli presentert og delt funn fra den sosiokulturelle stedsanalysen. Innsikten fra denne undersøkelsen blir viktig i planleggingen av de videre medvirkningsaktivitetene.

Sagt om at NRK kommer til Ensjø:

  • «På Ensjø er vi omringet av etablerte felleskap. Vålerenga har et «vi», Kampen har et «vi», Malerhaugen har et «vi.» Det har man ennå ikke greid på Ensjø. Vi mangler en fellesfølelse», Per Øyvind Eriksen, Ensjø aktuell informasjon.
    Ove Bengt Berg, Beboeraksjonen på Ensjø.

    Ove Bengt Berg, Beboeraksjonen på Ensjø.

    Foto: EILERT BERRE ELLEFSEN
  • «Man kan håpe på et arkitektonisk bygg som gir noe spesielt, som Deichman som ble en destinasjon i Bjørvika. Det er en kvalitet i seg selv», Anders Aunbu og Jørund Houg, Kampen vel.
  • «Ensjø er veldig sentralt, men har for få sosiale møtepunkter. Området har noe å gå på når det gjelder serveringssteder, Ove Bengt Berg, Beboeraksjonen på Ensjø.
  • «Kan NRK bidra til å skape en sterkere identitet for Ensjø? Det mangler litt farger og særpreg her. Ensjø kunne ha vært hvor som helst», Hanne Løvbrøtte, OBOS.
  • «Folk bor på Ensjø i samme oppgang, men har ingen anledning til å møtes. Vi har utstyr, vi har kompetanse, men kapasiteten er sprengt», Tonje Jørgensen, Nabolagshuset Petersborg.