Norges matmor runder 90

Via fjernsynsskjermen har hun lært flere generasjoner å lage mat. Nå runder Norges matmor 90.

Ingrid Espelid Hovig 1974

I 40 år lærte hun det norske folk trygge og gode matvaner via fjernsynsskjermen. Nå runder hele Norges matmor 90 år. Her koker hun suppe på oksehaler i 1992.

Selve dagen, tirsdag 3. juni, blir hun hedret både av regjeringen og en rekke andre for sitt lange og utrettelige arbeid for godt kosthold og ernæring. Her hedrer vi henne med muligheten for gjensyn med noen glimt fra hennes lange liv.

Ingrid Espelid Hovig og Kåre Norum

Professor og ernæringsekspert Kåre Norum var en aktiv medspiller for Ingrid Espelid Hovig i utallige tv-program. Her er de to på Youngstorget i Oslo i 1981 og slår et slag for mer frukt og grønt i nordmenns kosthold.

Foto: Sverre A. Børretzen / NRK

I 40 år fortalte hun og viste hvordan vi alle kan lage mat via fjernsynsskjermen og NRK. Hun påpeker at selv er hun ingen kokk, men en husstellærer.

En fabelaktig formidlingsevne har og hadde hun og i tillegg til jobben i NRK har hun skrevet en rekke kokebøker og slått et slag for gode og sunne matvaner i en rekke sammenhenger.

Fire brød i langpanne er resultatet av Ingrid Espelid Hovigs baking. Fjernsynskjøkkenet 1972.

Se Fjernsynskjøkkenet fra 1972: Ingrid Espelid Hovig lager brød

Livshistorien til Ingrid Espelid Hovig er også en historie om mat, sorg, kjærleik og arbeidsglede.

Alt dette har hun fortalt inngående i en stor biografi som er laget om henne, men i forbindelse med 90-årsdagen sender NRK1 to programmer med henne hvor vi også får godt innblikk i hennes lange og mangfoldige liv.

Lørdag 7. juni blir det først sendt et nylaget portrett Andreas Diesen har laget med henne og i etterkant sendes et gjensyn med en hyllest av henne fra 1994 da hun fylte 70. Her deltar både kokker, venner og flere artister.

Les mer: Portrettprogram: Hele Norges matmor - NRK1 lørdag 7. juni kl 19.40.

Les mer: Show: Takk for maten, Ingrid - NRK1 lørdag 7. juni kl 20.25.

Les mer: Fjernsynets historie

Se: Gjensyn med Fjernsynskjøkkenet-programmer tilbake til 1968

Oppskriftene: Matlaging med Ingrid Espelid Hovig

Fra Fjernsynskjøkkenet i 1990.

Ingrid Espelid Hovig lager byggrøt i 1990.