Norge tv-digitalisert

Med slukkingen av de analoge tv-senderne i Troms og Finnmark i dag er digitaliseringen av fjernsynet i Norge fullendt.

Inn i digital TV-tid

Stort oppstuss på Finnmarksvidda da de siste analoge senderne i Norge ble slukket i dag og tv-digitaliseringen her i landet er fullendt.(Foto: Jon-Annar Fordal) Stort oppstuss på Finnmarksvidda da de siste analoge senderne i Norge ble slukket i dag og tv-digitaliseringen her i landet er fullendt.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Det var statssekretærene Lotte Grepp Knutsen fra Kulturdepartementet og Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet som fikk æren av å trykke på knappen på senderen utenfor Kautokeino og avslutte tiden med analog distribusjon av tv-signaler her i landet.

Begge to framhevet hvilken stor milepæl det er at digitaliseringen av tv-distribusjonen nå er gjennomført. Lahnstein påpekte hvilken enorm utfordring dette har vært i et så kronglete land som Norge.

- Det er et fantastisk stykke arbeid som er gjort. Det er en revolusjon for fjernsynsmediet at vi i dag står klar med et nytt digitalt bakkenett, sa Lahnstein.

Også Grepp Knutsen betonte hvor mye det betyr at digitaliseringen er gjennomført på en så prikkfri måte.

Når alle
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas påpekte hvor viktig det er for NRK det er at tilbudet nå når ut til alle. – I 13 år har vi fått kjeft fra de som ikke har kunnet ta inn hele NRKs tilbud. I dag er vi kommet så langt at alle her i landet får det samme, brede og helhetlige tv-tilbudet. Dette er en stor dag, sa Bjerkaas.

Før slukkesermonien på Finnmarksvidda ble overgangen fra analog til digital tv-distribisjon oppsummert i et seminar i Kautokeino.

Her deltok representanter for både offentlige instanser og private aktører som har vært involvert i det store løftet det har vært å digitalisere tv-distribusjonen her i landet.

Forbrukerros
Forbrukerombud Bjørn-Erik Thon var blant de som påpekte at overgangen har gått nærmest smertefritt. – Vår oppgave har vært å påse at forbrukernes interesser har blitt ivaretatt. Det har de. Det har vært mye mindre problemer enn vi kunne frykte på forhånd. Denne prosessen har i det store og hele gått greit sett fra tv-seernes synsvinkel, sa Thon.

Også Elisabeth Aarsæther fra Post og Teletilsynet ga ros både til aktørene og tv-seerne for hvordan taklet overgangen til en digital tv-tid. – Tv-seerne har tatt dette på strak arm og faktisk overrasket oss med hvor lett de har satt seg inn i hva de har måttet gjøre. Vi trodde ikke overgangen skulle være så problemfri som den ble, sa hun.

Radioen neste
Sendesjef Oddvar Kirkbakk takket på vegne av NRK alle som har bidratt til overgangen. – Det har vært en utrolig prosess som har gått svært raskt og bra. Samtidig har det vært en lærereik prosess og den lærdommen bør vi nå ta med oss og sørge for å fullføre digitaliseringen av radioen. Nå er det den som står for tur, påpekte Kirkbakk.

Video nsps_upload_2009_12_1_21_5_51_357.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.