Hopp til innhold

Markerer grunnlovsjubileet

Både i radio, på tv og på nett vil grunnlovsjubileet bli grundig markert i NRK.

Per Sinding-Larsen og riksforsamlingen på Eidsvoll, fotomontasje

Per Sinding-Larsen tar naturlig nok turen innom riksforsamlingen på Eidsvoll når han gjennom ti programmer 'jakter på Norge'.

Foto: Fotomontasje NRK

Det er 200 år siden Eidsvolls menn satte sine signaturer på grunnlovsdokumentet.

I den forbindelse vil NRK gi alle i Norge mulighten til å skaffe seg kunnskap og forståelse for hva det som skjedde i år 1814 betyr for vårt demokrati og Norge slik nasjonen fortoner seg 200 år etter.

På alle plattformer vil jubileet prege NRK gjennom 2014.

Jakten på Norge

Allerede søndag 5. januar var det premiere på serien «Jakten på Norge» med Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen som programledere på NRK1.

Den svenske programlederen Per Sinding-Larsen reiser Norge rundt sammen med Haddy N’jie i ti programmer.

De har som mål å innhente kunnskap om hvordan livet for nordmenn var før, og hvordan det har utviklet seg gjennom 200 år. Hvordan har familielivet fungert gjennom tidene, og hvordan har kommunikasjonen utviklet seg?

Fokus blir satt på inn- og utvandringsaspektet og konflikter mellom by og land. Og hva med kjærligheten? Har vi de samme typer helter som før?

Jakten på Norge

Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen er programledere for programserien 'Jakten på Norge'.

Foto: NRK

Se nett-tv: Jakten på Norge

Hør nett-radio: Jakten på Norge

Fordypning på nrk.no: Jakten på Norge

Drømmer for Norge

En annen viktig satsing fra NRKs side i 2014 er å "fange" nordmenns drømmer og lage et bredt tidsbilde om hva som opptar nordmenn i år 2014.

Ingen drøm er for stor, ingen er for liten! NRK ønsker å invitere hele folket til å dele sine tanker og ønsker for fremtiden.

16. februar, selve jubileumsdagen, åpner en drømmeside på www.nrk.no der nordmenn kan lese inn sine drømmer via et nett-kamera.

På den måten kan alle bli litt bedre kjent med hverandre og skape et godt tidsbilde av hva som opptar folk i 2014. Drømmene vil også bli delt på radio og TV.

Offisiell åpning på Eidsvoll 16. februar

Stortinget er vertskap for en storslått vinterfest på Eidsvoll den 16. februar for å markere datoen da selvstendighetsarbeidet for alvor skjøt fart i 1814.

Da bestemte prins Christian Fredrik og 21 stormenn at det skulle innkalles til en riksforsamling som skulle gi landet en grunnlov og velge en konge.

Med dagens kongefamilie i spissen vil flere tusen nordmenn være med og feire den offisielle åpningen av 2014-jubileumet denne dagen, og arrangementet blir overført på NRK1.

Grunnlovsjubileum for barna

NRK Super lager en serie om barnedrømmer før og nå, og Superkviss med tema Eidsvoll, Grunnloven og 1814. NRK Skole har et helt eget grunnlovsunivers for barn og lærere i grunnskolen og på videregående.

17. mai-toget i Norane i Sogndal

17. mai 2014 blir en meget spesiell 17. mai. NRK vil skildre dagen slik den fortoner seg over hele landet fra tidflig morgen til sen kveld.

Foto: Mai Sigrid Teigen

200 år på 200 minutter

Studentersamfunnet i Bergen og NRK byr på forrykende, frittalende forelesning fra Kvarteret i Bergen: Den aldri hvilende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot snakker seg gjennom Norges historie de siste to hundre år – direkte og minutt for minutt.Dette skjer fredag 28. februar på NRK2.

1814 på 24 timer

Fra Rikssalen på Eidsvoll skal norske forskere og andre fortelle om resultatene fra forskningssatsingen for grunnlovsjubileet 2014. I 24 timer får seerne fråtse i kunnskap og ny viten om Norges historie de siste 200 år.

I den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen syder det av liv gjennom hele døgnet både inn og ute. Opplegget er et samarbeid mellom Eidsvoll 1814 og Norges forskningsråd.

Dokumentarer og gull fra arkivet

NRK Østlandssendingen lager en TV-dokumentar om Eidsvollsbygningen og det spennende restaureringsarbeidet. En rekke historiske dokumentarer vil ellers krydre sendeskjemaet gjennom hele året både på NRK1 og NRK2.

I tillegg blir en rekke arkivmateriale tatt frem og publisert på tv.nrk.no, sendt på TV og radio. «Norgesglasset» i NRK P1 følger nyhetsåret 1814 dag for dag i 2014.

17. mai i alle kanaler

På grunnlovsdagen 17.mai vil NRK la seerne delta i alle de store markeringene og feiringene som skjer rundt om i hele landet fra tidlig morgen til langt på kveld.

På Eidsvoll er det planlagt mye spennende denne dagen med underholdningsinnslag og musikk som gir publikum et innblikk i det som skjedde her for 200 år siden. Dette er Stortingets offisielle feiring av dagen.

Representanter fra kongehusene i Norge, Sverige og Danmark deltar i festlighetene. Det blir bred familieunderholdning med store artister. Nrk.no på mobil og nett blir nordmenns følgesvenn og formidler av bilder og hilsener grunnlovsdagen.

Mange av bildene vil også vises i TV-sendingen.