Hopp til innhold

Livsfrisk 80-åring

NRK runder 80 år. 80-åringen står fjellstøtt hos det norske folk. Nær ni av ti bruker en eller flere NRK-tjenester hver eneste dag.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (i midten) kan konstatere at 80-åringen NRK stadig er er et førstevalg for det norske publikum også lenge etter at monopoltiden er over og konkurrentene er blitt mange.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

I disse dager er det akkurat 80 år siden Stortinget vedtok å opprette et statlig kringkastingsselskap. Og mens 80-åringer flest begynner å bli skrantende og skrøpelige, har NRK stadig vekk en svært så sentral plass i det norske samfunnsliv.

Og snakker vi om mental alder, mener kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRK ligger svært så godt an.

Les mer: Veien til Norsk rikskringkasting

Topptrent 20-åring

- Når man er i en 80-årsdag er det vanlig å si til jubilanten at «du holder deg godt!». Det blir årets underdrivelse i denne sammenhengen. NRK fyller 80 år, men den mentale alderen er som en topptrent 20-åring, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Etter at radiomediet kom som et skudd på 1920-tallet ble raskt flere private kringkastingsselskaper etablert i Norge. Det første til en intens politisk debatt om hvem som burde ha styringen med det nye massemediet.

Les mer: Dette er allmennkringkasting

Les mer: Dette er NRKs medietilbud

Konkurransen har gjort NRK god

22. juni 1933 avsluttet Stortinget sin behandling og konkluderte med at all kringkastingsvirksomhet i Norge skulle samles i et statlig selskap, Norsk Rikskringkasting. 24. juni 1933 fikk vi kringkastingsloven som samlet alt i NRKs regi. 1. juli 1933 var virksomheten i NRK i gang.

Etter rundt 50 år med monopol har NRK hatt 30 år med konkurranse om lytterne, seerne og etter hvert også på andre plattformer. Overgangen fra monopol til konkurranse, mener kringkastingssjefen har gjort NRK god.

- Konkurranse har gjort NRK god. Først da radiomonopolet falt på 80-tallet og siden konkurransen fra TV2 og andre selskaper på radio, TV og nett. Men at vi skulle bli så gode var det vel ingen som trodde. Ikke bare står vi kanonsterkt hos publikum, men det er også en innovasjonskraft og kreativitet som overgår mye, sier Eriksen.

Også et frivillig førstevalg

For selv om alternativene mange og konkurransen er stor velger det norske folk stadig NRKs tilbud. Nær ni av ti nordmenn bruker et eller flere av NRKs tilbud en vanlig dag. At det statlige allmennkringkasteren har så sterk posisjon er oppsiktsvekkende sett i et internasjonalt perspektiv.

NRK har både landets desidert største radio- og tv-kanal og Norges nest største nettsted. Værtjenesten yr.no som tilbys i tett samarbeid med Meteorologisk institutt er ikke bare utrolig populær i Norge, men også i våre naboland.

Gammelt og lykkelig brudepar

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener NRKs bursdag også kan ses på som en bryllupsdag hvor NRK og det norske folk er paret i tospann.

- NRK har bursdag, men NRK og folk i Norge har også en slags 80-års bryllupsdag. Når man inngår en slik allianse lover man å følge hverandre i gode og onde dager, og NRK har med all styrke vist at vi er den som gir publikum felles opplevelse. Enten det er i gode stunder, eller når tragedien rammer, sier Thor Gjermund Eriksen.

Les mer: NRK-historien

Arne Flatin, NRK Møre og Romsdal

Fra hele landet til hele landet - har vært en rettesnor for NRK gjennom 80 år. Arne Flatin er NRKs mann på Søre Sunnmøre.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK