Klar for 25. gang

- Det er jo fantastisk morsomt at Påskelabyrinten har blitt så utrolig populær, men jeg har aldri trodd at jeg skulle sitte her klar med utgave nummer 25, sier Viggo Valle.

Viggo Valle
Foto: Cathrine Dillner Hagen / NRK

Mandag i påskeuka er han klar med en ny Påskelabyrint i NRK P1. Hans gjettelek som hadde sin forsiktige start i 1987 har utviklet seg til en radioklassiker ”alle må ha med seg”.

Nettutgave: Påskelabyrinten på nett

- Det var jo aldri meningen eller i mine tanker at dette skulle bli slik det har blitt, sier Viggo.

Utrolig stolt
- Jeg er jo vokst opp i en tid da det var radioen som gjaldt, husker godt radiopersonligheter som Rolf Kirkvaag og programmene fra Store Studio som samlet og fasinerte hele landet. At det fortsatt og i en helt annen tid fortsatt skal være mulig å samle folk rundt radioapparatene i så store antall er jeg utrolig stolt over, sier Valle.

- I dag er det jo både tv, mange andre og en rekke andre tilbud som konkurrerer om folks oppmerksomhet. Så at vi i dag fortsatt klarer å samle så mange om ett og samme radioprogram er bare utrolig, fortsetter han.

Med oppimot millionen i lyttertall de senere årene har Viggo Valle ikke bare vært et førstevalg for radiolyttere, men også slått ut alle tv-tilbud i påska i oppslutning.

- Jeg merker jo meget godt at svært mange hører på når jeg skal lage nye oppgaver til Påskelabyrinten. Folk synes det er en ære å bli spurt. Og det varmer jo mitt hjerte, sier han.

Tradisjonen tro bidrar både NRK-korrespondenter og kolleger, politikere, forfattere og andre kjentfolk med å lose radiolytterne på rett spor i labyrinten.

Viggo Valle anno 1991

Oppgavene må formuleres helt annerledes i dag hvor folk sitter med nett og mobiltelefon. Det skal ikke bare være å google seg fram til svaret, sier Viggo Valle - her i 1991-utgave.

Foto: NRK

Ikke internett i 1987
Den største forskjellen på å lage oppgaver i 2012 mot i 1987 er folks tilgang på hjelpemidler. – I 1987 var det kanskje et atlas og et ettbindsleksikon folk hadde parat. Nå sitter folk med nett og mobiltelefon og gjerne et stort hjelpeapparat parat. Det betyr at jeg må formulere og lage oppgavene på en helt annen måte enn i 1987, forklarer Viggo.

Han vil ikke at deltakerne enkelt skal kunne google svaret. – Nei, jeg vil at folk skal kombinere opplysninger, tenke og resonere seg fram til svaret. Ikke bare at folk kommer med et svar de ikke forstår noe av, fortsetter han.

Se nett-tv: Viggo Valle om Påskelabyrinten i NRK Nordland

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete får gleden av å åpne årets Påskelabyrint i NRK P1.

Jubileet markeres i Kveldsåpent
På kveldstid i P1 vil Kveldsåpent følge opp jubileet med et Mestermøte. Her vil tidligere vinnere av Påskelabyrinten møtes for å kåre en Påskelabyrintens mesternes mester.

Også på nrk.no kan Påskelabyrint-glade utfolde seg. – Ja, her har vi også et tilbud – og mens nåløyet for å komme med i radiosendingene er trangt, kan alle prøve seg i nett-Påskelabyrinten. Ikke for det – som en del av radiosendingen har vi også en SMS-konkurranse som er åpen for alle, sier Viggo Valle.

Han konstaterer at Påskelabyrinten har utviklet seg til noe langt mer enn den var da de første radiolytterne ble utfordret til å prøve seg med noen famlende skritt i 1987-utgaven. Uten tvil har han funnet et radiokonsept som appellerer og treffer bredt.

Og i 2012-utgaven er essensen stadig den samme: "Kor ska vi reis hen da?" I påska tar vi gjerne i mot litt radio som utfordrer de små grå.

Påskeaften blir det klart hvem som finner skatten i Påskelabyrinten anno 2012.

Påskelabyrinten hører du i NRK P1 f o m mandag 2. april t o m påskeaften 7. april 2012 kl 10.05 (03 de siste tre dager).