Hopp til innhold
Info fra NRK

Her er NRKs FleRe-stipendiater 2022

Høstens kull av NRKs FleRe-stipendiater er klare. Årets sju stipendiater har solid kompetanse på en rekke områder, både personlig og yrkesmessig.

NRKs FleRe-stipendiater 2022/2023: (F.v. over) Aida Zulic, Philip Jason Omollo, Zahra Katrine Arnesen, Usman Ali. (F. v. under), Laik Hanbaly, Yasmin Mouafak Abokatmah, Ayaan Aden.

(Fra venstre over) Aida Zulic, Philip Jason Omollo, Zahra Katrine Arnesen, Usman Ali, Laik Hanbaly, Yasmin Mouafak Abokatmah og Ayaan Aden er årets kull av FleRe-stipendiater.

Foto: NRK

Philip Jason Omollo

Philip Jason Omollo har tidligere studert tegnspråk ved Oslo Met og erfaring med å jobbe med barn og unge, blant annet som assistentlærer på Vetland skole og ressurssenter for hørselshemmede, og vært miljøarbeider ved Blå Kors barnas stasjon.

Med far fra Kenya og mor fra Norge, er han vokst opp i en familie med tilhørighet i to kulturer der både engelsk og norsk er språket hjemme. I tillegg har oppveksten i det svært flerkulturelle miljøet i Groruddalen i Oslo gitt ham et perspektiv med innsikt i mange andre kulturer utover sin egen.

Jeg er kjempeglad for å starte i FleRe til høsten, det har vært et mål for meg lenge, og jeg er utrolig takknemlig for denne muligheten. Jeg gleder meg masse til å komme i gang og å lære av noen av de beste folkene i bransjen, og ikke minst bli kjent med de andre talentfulle stipendiatene, sier Omollo.

Philip Jason Omollo skal være i praksis i NRK Super.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Philip Jason Omollo.

Philip Jason Omollo.

Foto: Privat / NRK

Zahra Katrine Arnesen

Zahra Katrine Arnesen har studert statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, med fordypning i internasjonal politikk.

Hun har halvt somalisk familiebakgrunn og beskriver seg selv som en samfunnsengasjert kulturentusiast, med forkjærlighet for musikk og film.

Stillingen i FleRe betyr utrolig mye for meg, og er en mulighet jeg gleder meg enormt til å utforske. Jeg ser på det som en unik sjanse til å bruke mine egne erfaringer slik at enda flere føler seg sett av en av Norges største medieinstitusjoner. Jeg ser skikkelig fram til å bli kjent med og samarbeide med mennesker fra ulike bakgrunner. Gjennom FleRe-perioden håper jeg spesielt å lære mer om produksjonsprosessen bak NRKs kulturinnhold, og bidra til å gjøre gode og viktige historier mer tilgjengelig og gjenkjennelig for flere, sier Arnesen.

Zahra Katrine Arnesen skal være i praksis i NRK Kultur.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Zahra Katrine Arnesen.

Zahra Katrine Arnesen.

Foto: Privat / NRK

Aida Zulic

Aida Zulic har studert historie, religionsvitenskap, pedagogikk og internasjonale relasjoner ved Universitet i Oslo, Aalborg University Copenhagen og University of California, Berkeley. Hun har også jobbet tre år som kontaktlærer ved Kjelsås skole i Oslo.

Zulic ble født i Bosnia-Hercegovina i 1992 under krigen. Ett år senere flyktet familien med henne, moren, faren og en eldre bror til Norge. I dag snakker hun både bosnisk, serbisk og kroatisk i tillegg til engelsk og norsk.

For meg er dette er drøm som har kommet i oppfyllelse. Gjennom FleRe får jeg muligheten til å kombinere mitt flerkulturelle blikk og akademiske bakgrunn for å fremme mangfold. Mitt største ønske er å bidra til at flere stemmer og perspektiver kommer opp og frem i nyhetsbildet og debatter som foregår. Jeg ser frem til den bratte læringskurven som snur livet på hodet og alt adrenalinet som venter på meg, sier hun.

Aida Zulic skal være i praksis hos Debatten og Dagsnytt 18 i NRK Nyheter Magasin.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Aida Zulic.

Aida Zulic.

Foto: Privat / NRK

Laik Hanbaly

Laik Hanbaly har de to siste årene jobbet som historielærer på videregående. Han har mastergrad i Modern International and Transnational History fra Universitetet i Oslo. Masteren fokuserte på hvordan verden har blitt mindre de siste hundre årene som følge av økt globalisering.

Under studiene hadde han utvekslingsopphold ved University of Berkeley i California og var studenthospitant ved Den norske ambassaden i Kuala Lumpur. Han legger stor vekt på sin brennende interesse for historie og politikk, spesielt knyttet til Midtøsten og Asia.

Hanbaly har røtter fra Afghanistan, er vokst opp på Furuset i Oslo, og har bodd i tre ulike land over lengre tid, på tre ulike kontinenter. I tillegg til norsk og engelsk, snakker han også pashto og urdu.

Jeg har ønsket å jobbe med nyhetsformidling siden jeg skrev min masteroppgave om hvordan norske medier posisjonerte seg under den afghanske borgerkrigen på 1980-tallet. Jeg er utrolig takknemlig for å være blant de syv heldige som får være en del av 2022-kullet. Jeg håper på at FleRe gir meg muligheten til jobbe aktivt med å formidle nyheter både på TV og nett, og være med på å sette dagsorden, sier Hanbaly.

Laik Hanbaly skal være i praksis hos Debatten og Dagsnytt 18 i NRK Nyheter Magasin.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Laik Hanbaly.

Laik Hanbaly.

Foto: Privat / NRK

Yasmin Mouafak Abokatmah

Yasmin Mouafak Abokatmah har bakgrunn innen sosiologi fra Libanon og engelsklitteratur fra Syria og har dessuten nettopp fullført sin bachelorgrad i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Hun har arabisk som morsmål og jobber for øyeblikket som tolk. I tillegg har hun tidligere vært prosjektleder i Masahat (Open Spaces for Arab Culture in Exile).

Abokatmah er palestiner, født og oppvokst i Yarmouk i Damaskus, Syria. Hun jobbet og studerte i morens fødeland, Libanon, i tre år før hun flyttet til Norge.

Jeg er veldig spent og motivert for å lære å bli en god journalist, og gleder meg mest til å skrive gode saker og bidra med min kunnskap og erfaring for å kunne speile virkeligheten i samfunnet. Jeg håper FleRe-perioden gir meg et solid grunnlag for en fremtidig karriere innen journalistikk, sier hun.

Yasmin Mouafak Abokatmah skal være i praksis i NRK Dokumentar og samfunn.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Yasmin Mouafak Abokatmah.

Yasmin Mouafak Abokatmah.

Foto: Privat / NRK

Ayaan Aden

Ayaan Aden har nylig fullført bachelor i internasjonale studier ved Oslo Nye Høyskole, og har tidligere jobbet som kontormedarbeider hos OMOD (Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering).

Hun er oppvokst i Trondheim med familiebakgrunn fra Somalia og har somali som morsmål.

Tanken på å starte i FleRe til høsten gir meg enorm glede og motivasjon til å yte maks. Jeg ser mest frem til å være i et miljø hvor journalistikk står i sentrum. Jeg gleder meg til å ta inn ny kunnskap, lære meg hvordan ta den i bruk, og jeg gleder meg veldig til å se utviklingen min fra start til slutt. Jeg håper å bli en så dyktig journalist som overhodet mulig og har også et håp om å få mulighet til å søke på fast stilling etter endt løp, sier Aden.

Ayaan Aden skal være i praksis i redaksjonen til podkasten «Oppdatert» i NRK Nyheter.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Ayaan Aden.

Ayaan Aden.

Foto: Privat / NRK

Usman Ali

Usman Ali har bachelor i politiutdanning med spisskompetanse innen volds- og gjengkriminalitet. Tidligere har han også jobbet som fagkonsulent innen fagområdet «unge som begår gjentatt kriminalitet».

Alis foreldre kom fra Pakistan som fremmedarbeidere til Norge på 1970-tallet. Han snakker urdu, hindi, punjabi, engelsk og noe arabisk i tillegg til norsk.

Jeg ser fram til å lære av gode fagledere med mange års erfaring i bransjen. Jeg føler at jeg har fått en unik mulighet til å lære om og utforske journalistikkens verden, og er meget klar til å ta fatt på de oppgavene som kommer. Jeg gleder meg aller mest til å være med på å dekke de store sakene og være en bidragsyter til å nå de målene som kreves. I enden håper jeg også at jeg kan bli såpass god og trygg i min rolle som journalist at jeg kan gjøre en karriere ut av dette.

Usman Ali skal være i praksis ved distriktskontoret til NRK Stor-Oslo.

NRK FleRe-stipendiat 2022: Usman Ali.

Usman Ali.

Foto: Privat / NRK

Styrker det flerkulturelle mangfoldet

FleRe-programmet er et viktig bidrag for å få mer mangfoldskompetanse i mediebransjen. FleRe-stipendiatenes flerkulturelle kompetanse gir dem perspektiver som er viktige for den norske journalistikken og ikke minst vesentlig for å styrke demokratiet i landet vårt, sier Iram Ansari, leder for FleRe-programmet i NRK.

Ansari gleder seg til å ta imot de sju stipendiatene den 17. august i høst og er svært fornøyd over å ha to faglærere med solid journalistfaglig kompetanse med seg på laget.

Iram Ansari.

Iram Ansari, leder for FleRe-programmet i NRK.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ny faglærer i år er Hilde Nilsson Ridola. Hun er en kjent stemme for mange lyttere som radioprogramleder i NRK Stor-Oslo, men har også tidvis vært å se i NRKs nyhetssendinger på TV.

Jeg har jobba som nyhetsjournalist og radioprogramleder i NRK både på riks og lokalt siden 2005. Jeg elsker nyhetspulsen, direktesendinger og folk. Nå blir det skikkelig stas å bli kjent med de flinke stipendiatene og bidra til få flere med flerkulturell bakgrunn inn i NRK. Faglig kommer vi til å legge stor vekt på å forstå hva journalistikk er for noe, hva som er en sak, kildevalg, etikk og språk, sier hun.

Faglærer NRK FleRe 2022/2023: Hilde Nilsson Ridola.

Faglærer Hilde Nilsson Ridola.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Andreas Sundby er faglærer for FleRe-programmet på sjuende året. Han ser spesielt fram til å se hva slags perspektiver stipendiatene og deres svært ulike bakgrunner kan bidra med inn i NRK.

FleRe-prosjektet er svært viktig for at NRK skal klare å speile befolkningen. Noe jeg tror er avgjørende hvis vi skal lykkes med samfunnsoppdraget vårt. Jeg føler meg utrolig privilegert som får undervise stipendiatene. Det er alltid givende å følge utviklingen deres gjennom høsten og få ta del i deres selvutvikling og opplevelse av mestring. Det er ikke nødvendigvis utdannelsen de har på papiret som er avgjørende for om de lykkes i NRK, men at de er samfunnsengasjerte, uredde og har masse stå-på-vilje. Det kan det bli gode historier av, sier Sundby.

Faglærer NRK FleRe 2022/2023: Andreas Sundby.

Faglærer Andreas Sundby.

Foto: Ole Kaland / NRK