Hedret for folkemusikkskatt

Unik folkemusikk fra de siste 60 år er gjort tilgjengelig igjen gjennom et tett samarbeid med plateselskapet Ta:lik og NRK. NRKs Gunn Sølvi Gausemel kunne nylig motta Folkelarmprisen som heder for arbeidet.

NRKs Gunn Sølvi Gausemel kunne nylig motta Folkelarmprisen

NRKs Gunn Sølvi Gausemel mottar Folkelarmprisen for arbeidet med å utgi unik folkemusikkskatt.

Foto: Eivind Kaasin

På 19 CD-er er unik folkemusikk opprinnelig utgitt fra 1953 til 1974 samlet under tittelen ”Norsk Folkemusikk”. I tillegg er det utgitt en DVD med folkemusikkopptak fra fjernsynsarkivet.

Henten fra NRKs arkiver

Folkemusikken er hentet fra NRKs rikholdige arkiver og er en reutgivelse av en serie som Rolf Myklebust opprinnelig stod bak.

Les mer: Unike gullkorn på Folkelarm

Med en DVD som kronen på verket er dermed en unik folkemusikksamling igjen gjort tilgjengelig.

- Under planlegginga av CD-serien kom ideen om å lage ein DVD i tillegg til all musikken. I fjernsynsarkivet i NRK låg det talrike opptak av folkemusikk. Etter grundig gjennomsøking i arkivet fann vi opptak med mange av utøvarane som hadde vore med på serien, sier Gunn Sølvi Gausemel som har vært redaktør for samarbeidet mellom NRK og plateselskapet ta:lik, til nettstedet folkemusikk.no.

Samlingen komplett

På Folkemusikkens bransjetreff i Oslo nylig ble serien for første gang presentert i sin helhet. Med DVD-en er samlingen komplett.

De første platene i serien ble opprinnelig gitt ut på 78-plater, noen som EP og andre som LP-plater.

Legendariske skikkelser

Hele 87 utøvere er representert i serien. Mange av dem legendariske skikkelser innen norsk folkemusikk. Odd Bakkerud, Ola Bøe, Torleiv Bolstad, Lars Skjervheim, Jens Amundsen, Gunnar og Johannes Dahle, Sven Nyhus, Ola Opheim, Hilmar Alexandersen, Brita Bratland og Rønnaug Vangen er blant de mange som er å høre på nyutgivelsen av "Norsk Folkemusikk" i CD-format.

Alt er nå samlet på de 19 CD-ene og den ekstra godbiten med fjernsynsopptak av mange av utøverne på DVD-en.