Hopp til innhold

Følg VM i fischersjakk 2019

For første gang arrangeres et offisielt VM i Fischer Random Chess. NRK sender hele finalespillet i sjakkturneringen, som foregår på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo mellom 27. oktober og 2. november.

VM i fischersjakk 2019. Fra venstre: Torstein Bae, Ole Rolfsrud og Heidi Røneid.

Torstein Bae, Ole Rolfsrud og Heidi Røneid loser sjakkinteresserte gjennom seks dager med VM-turnering i fischersjakk fra Høvikodden.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Det kan bli nervepirrende revansjespill når semifinalist Fabiano Caruana skal forsøke å fravriste Magnus Carlsen tittelen i tidenes første offisielle VM i fischersjakk.

Carlsen er automatisk kvalifisert til semifinalerundene som følge av at han er regjerende mester etter det uoffisielle Fischer-mesterskapet i fjor.

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen under fjorårets VM i klassisk sjakk.

Foto: WORLD CHESS

De to andre semifinalistene som skal forsøke seg mot Carlsen er Jan Nepomnjasjtsjij og Wesley So.

Finalespillet går over sju dager mellom søndag 27. oktober og lørdag 2. november. De første tre dagene blir det semifinaler, deretter blir det en hviledag før finalene spilles de tre siste dagene i turneringen.

Følger NRKs suksesskonsept

NRK Sport flytter hele sjakk-staben ut til Høvikodden. Ole Rolfsrud går inn som vikar for programleder Line Andersen som for tiden er syk. Heidi Røneid og Torstein Bae er med i studio, og ekspertkommentator Atle Grønn er ute i felten. Ny på teamet er også reporter Carl Andreas Wold.

– Nå skal den nye kongerekka starte, i det første VM i fischersjakk og det første sjakk-VM på norsk jord. Caruana jakter revansje etter den knallharde duellen mot Magnus i fjor. Og i skyggene lurer barndommens rival Nepomniatsjsji og den unge amerikaneren Wesley So. Dette blir saftig! lover sjakkekspert Torstein Bae.

Sjakkinteresserte får også denne gangen mulighet til å være publikum i studio, og kan selvsagt også ta del i sendingene via Twitter, Facebook og Instagram.

VM i fischersjakk 2019. Fra venstre: Torstein Bae, Carl Andreas Wold, Ole Rolfsrud, Heidi Røneid og Atle Grønn.

NRKs fischer-team på Høvikodden: (f.v.) Torstein Bae, Carl Andreas Wold, Ole Rolfsrud, Heidi Røneid og Atle Grønn.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Sjakkverdenens mest uforutsigbare turnering

Fischer Random ble oppfunnet av sjakklegenden Bobby Fischer i 1996. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre.

Carlsen og de tre andre semifinalistene spiller tre forskjellige grener av sjakk i denne turneringen: hurtigsjakk, lynsjakk og en mellomting som beskrives som timesjakk, der tenketiden er maks en time pr. spiller.

Og med 960 åpningsvarianter blir mulighetene for å memorere åpningstrekk begrenset og spillet krever en større grad av improvisasjon, tilstedeværelse og kreativitet.

Mer om fischersjakk får du av i Torsteins Sjakkskole i NRK TV.

Der finner sjakkinteresserte i tillegg 12 nye episoder med sjakkopplæring fra Torstein Bae.

Direktesendt action

På søndag starter sjakkfesten klokken 15.40 med Sjakksnakk på NRK1, mens selve direktesendingen går fra klokken 16.30 på samme kanal, men flytter seg over på NRK2 etter Dagsrevyen.

Resten av dagene får vi sjakk fra Høvikodden fra klokken 17.00 til 22.00.

Produsent av NRK Sjakk, Reidar Stjernen, er svært fornøyd med at NRK får muligheten til å sende finalespillet i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter og arrangøren Dund, spesielt siden turneringen foregår på norsk jord.

– Vi sender totalt 30 timer direkte fra Høvikodden og forventer en turnering med mye action. Vi gleder oss til å se sjakkens kunstnere i aksjon, her er det tankens makt fra første trekk istedenfor ferdigprøvde åpninger, sier Stjernen.

Han lover også høy underholdningsfaktor i studio med de fremste gjestene fra sjakkmiljøet rundt bordet og med gjester som Nicolai Cleve Broch, Rolf Kristian Larsen, Ingrid Gjessing Linhave og Stian« Staysman» Thorbjørnsen.

For første gang arrangeres et offisielt VM i Fischer Random Chess. NRK sender hele finalespillet i turneringen, som foregår på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo mellom 27. oktober og 2. november.

Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester i fischersjakk mellom på Høvikodden mellom 27. oktober og 2. november.