Hopp til innhold

En virvelvind i nord

Med et smil om munnen og en lang hestehale tråler John Inge Johansen Lofoten og Vesterålen som NRKs ensomme rytter på konstant jakt etter gode historier.

John Inge Johansen intervjuer Sigrid og Maja Sørensen

NRKs mann i Svolvær i full sving - John Inge Johansen intervjuer Sigrid og Maja Sørensen som fyllte 11 år 11.11.11.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Sin base har han på NRK Nordlands Svolvær-konto, men han har et stort distrikt å dekke.

Rekorden er 120 mils kjøring på ei uke. – Det er langt fra ytterst i Lofoten til nord i Vesterålen, konstaterer han.

Et enmannsteam

Han kaller seg selv gjerne NRK ensomme rytter. Oftest er han et enmannsteam. Fotograferer, intervjuer og sender over stoffet selv.

Han er en foregangsmann i å ta i bruk ny teknologi og er en ekspert til å finne nye muligheter til å lage både radio, tv og nettinnhold.

- Hvor lang jeg trenger for å rigge meg til for å gå direkte? 3 ½ minutt, nei vent. Jeg legger jo gjerne alt klart i passasjersetet og slår jeg på de ulike enhetene før jeg stanser. Da kan jeg gå direkte når jeg åpner bildøra, sier Johansen.

Han skrudde sammen sin første PC som elleveåring. Siden har han i grunnen skrudd, eller kjøpt. Nye dingser, nye muligheter. Løsninger. Muligheter.

Fikk hederspris

Nylig ble han hedret med NRKs egen hedersprs, Harald Bøes minnepris, en pris som går til medarbeidere i NRKs distriktsdivisjon som gjør en innsats ut over det vanlige.

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK sier John Inge Johansen er en medarbeider som levererer på alle plattformer - alltid.

- Og han gjør alt selv med en iver som smitter, påpekte Gynnild-Johnsen under prisutdelingen.

Hun trakk også fram Johansen som ressursperson i inn- og utland.

- Han brukes snart over hele Europa som kursholder. Han er avholdt og respektert og skaper entusiasme over alt, sa distriktsredaktøren.

Harald Bøes minnepris er på 10 000 kroner og en ukes permisjon med lønn.

Prisvinnere: Thomas Hellum, John Inge Johansen og Kristin Ytre-Arne

Thomas Hellum, John Inge Johansen og Kristin Ytre-Arne ble alle nylig hedret med NRKs egen Harald Bøes minnepris.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Hva skal jeg lage?

Det er valgdag når vi treffer NRK-medarbeideren i Svolvær. Johansen er ikke helt sikker på hvilken sak han skal bidra med til 18.40-sendinga. At det må være noe med valget som tema er klart, men hva?

NRK-kontoret er et glassbur innerst inne i et kontorfellesskap. Han er eneste journalist, men sitter sammen med kreative naboer som styrer med mye rart. Han har laget NRK-sak på alle!

Når det rusker i håret

- Men egentlig er minst mulig her. Jeg er stort sett ute og farter. Det er min hverdag, forklarer han.

Han liker at det rusker i håret. Det er når han er ute blant folk, har fått rigget seg til og kan komme inn på direkten i radiosendinga eller 18.40-nyhetene til NRK Nordland han trives best. Ute blant folk. Ute i felten.

- Ja, det er livet for meg. Jeg har holdt på i 25 år som journalist og stortrives med jobben. Å gå over i en vaktsjefstilling eller annet innearbeid passer ikke for meg. Jeg trives som farende fant, sier han.

Les mer: NRKs distriktskontorer

Med iPhone som sin beste venn

Han har spesialisert seg på å klare seg med enkelt og mobilt utstyr. iPhonen har han som sin beste venn og bruker gjerne den som opptaksenhet.

Video NRK skremte bursdagsbarna på direkte radio

NRK skremte bursdagsbarna på direkte radio

Spesiell rase

- Jeg er vel en litt spesiell rase. Liker å utforske, finne løsninger. Så her går jobb og interesse hånd i hånd, sier han med et smil som får hestehalen til å svinge.

NRKs John Inge Johansen under nakenakinga

Full fart - John Inge Johansen fanger det hele for NRK.

Foto: Roy Størkersen

Han har diskutert en valgsak-mulighet med vaktsjefen i Bodø, men er ikke helt sikker på om det blir noen god sak ut av det.

- Hva er det som driver deg?

- Jeg synes det er en utrolig spennende jobb. NRK er en nøkkelbedrift i medie-Norge. NRK har de nødvendige ressursene og en utrolig posisjon. Jeg opplever det som en stor tilfredstillelse å være journalist i NRK, konkluderer han.

Folk elsker NRK

Og når han kommer feiende blir han stadig mottatt med åpne armer.

- Folk blir jo kjempeglade når NRK kommer. Noen blir sinte fordi de føler at NRK ikke kommer ofte nok. Det får vi leve med. Alt kan vi ikke dekke. Alle opplever jo NRK som sin «kanal» og da er det utrolig stas når jeg kommer og lager saker, sier han.

John Inge Johansen

John Inge Johansen kobler gjerne av med litt tryllerier.

Foto: Privat


Tryllekunstner på si

Er han ikke i NRK-modus er han familiemann med tre barn og er det ikke de som tar tiden er han gjerne aktiv i Svolvær Byteater. På si er han også tryllekunster med scenemagi som sitt spesiale.

- Joda, jeg liker innimellom også å sage noen damer i to, kappe noen hoder eller gjøre andre sprell.

Bodø-gjengen er nær

Alenejobbingen har han ikke noe problemer med. Spesielt ensom føler han seg heller ikke. Vaktsjefen, desken og kollegene i Bodø er bare en kjapp telefon unna.

- Jeg har utrolig god støtte og kompetanse å lene meg på i Bodø. Selv om de rent fysisk er et stykke unna , er de også nær. Et par klikk på en telefon eller en PC, så er de der, fortsetter han.

Utlendinger redder valget

Han snakker med vaktsjefen i Bodø og de diskuterer hvordan Svolvær-saken kan løses.

Og når 18.40-sendinga til NRK Nordland går på lufta er førsteoppslaget at valget i Vågan kommune er reddet av utenlandsk hjelp. Saken er signert videojournalist John Inge Johansen.

Valget reddet av to uten stemmrett

Valget reddet av to uten stemmrett