NRK Meny
Normal

Digital radio blir allemannseie

Både antallet som lytter til radio digitalt og antallet digitalradioer i norske hjem øker jevnt og trutt, viser ny undersøkelse.

Vi går fra FM til DAB

Stadig flere skrur på en digital radio, viser Digitalradioundersøkelsen for første kvartal 2015.

Foto: Henrik Gantzel / Colourbox

Digitalradioundersøkelsen for første kvartal 2015 viser at 57 prosent av befolkningen i Norge nå daglig bruker minst en digital plattform. Dette tilsvarer om lag 1,67 millioner daglige radiolyttere.

Samtidig viser undersøkelsen at 58 prosent av husstandene oppgir å ha en digitalradio enten hjemme, i bil eller på hytta.

Les også: FM-slukking i 2017

Blitt en del av norsk hverdag

Den klart største andelen er bærbare og stasjonære DAB-radioer, som kjøkkenradioer og stereoanlegg. I underkant av 500.000 biler har DAB-radio eller adapter. Totalt er det nå i underkant av 2,2 millioner DAB-radioer i norske hjem.

- Regjeringen har besluttet en overgang til digitalradio i 2017, og den siste lyttermålingen bekrefter trenden vi har sett over langt tid. Digitalradio har for alvor kommet inn i norsk hverdag. Stadig flere lyttere tar i bruk digitalradio, sier daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark i en pressemelding.

I underkant av 500.000 biler har DAB-radio eller adapter. Å utstyre bilparken med digitalradioer har vært sett på som en spesiell utfordring, men Torvmark mener nå det begynner å løsne også her.

- Bilandelen har vokst godt fra forrige kvartal, og det vitner om at folk har begynt å gjøre omstillingen. Men det er fremdeles mange biler som skal oppgraderes de neste to årene og det er nå omstillingsjobben begynner for alvor, påpeker Torvmark.

Flest digitallyttere på DAB

Digitalt kan man som kjent lytte digitalt til radio enten via en DAB-radio, nettradio eller via et fjernsynsapparat.

Digitalradioundersøkelsen viser at 38 prosent av radiolytterne bruker DAB som kilde, 21 prosent bruker internett mens 10 prosent bruker digital tv. Fjerner man dobbeltkilder gir dette en akkumulert lytting på 57 prosent.

Undersøkelsen viser også at antallet rene FM-lyttere synker stadig. 43 prosent sier de nå kun lytter til analog/FM-sendt radio.

---

Om Digitalradioundersøkelsen

Digitalradioundersøkelsen utføres av TNS Gallup og er den offisielle målingen av digital radiolytting gjort i forbindelse med digitaliseringen av norsk radio.