De nye ettermiddagsstemmene

Alle som lytter på Norges største radiokanal - NRK P1 - vil fra og med mandag 12. mars merke at kanalen skifter ham. Østlandssendingens Kristina Ekelund og Karl Håkon Turkerud er to av de mange nye ettermiddagsstemmene.

NRK P1 - Østlandssendingen: Kristina Ekelund og Kalle Turkerud

Kristina Ekelund og Kalle Turkerud - nye ettermiddagstemmer i NRK P1 - Østlandssendingen.

Foto: Jon-Annar Fordal

På morgenkvisten blir det meste som før i NRK P1 med distriktssendinger fra klokka seks til klokka ni og Nitimen mellom klokka ni og elleve.

Deretter skjer de store forandringene. Fra klokka elleve til tolv alle hverdager - mandag til fredag - blir det Lønsj med Rune Nilson på P1.

Norgesglasset rykker en time fram og vil heretter starte sine sendinger klokka tolv og være på lufta til klokka to.

Deretter blir det distriktssendinger fra klokka to til fem og Her og nå fra klokka fem til halv sju.

De nye ettermiddagsstemmenei NRK P1
Foto: Jon-Annar Fordal

P1-stemmer landet rundt: Foran f v John G Skien, Christina Støp, Per Willy Larsen, Kristina Ekelund, Jørn Haudemann-Andersen, Finn Børge Stenbek, Henriette Louise Krogness og Magnhild Øwre.
Andre rekke f v Elisabeth Sandve, Lise Andreassen Hagir, Erik Wiig Andersen, Tom Erik Sørensen, Madeleine Cederström, Marianne Duun Malmo, Berit Susanne Kjølås, Pål Kristian Lindseth og Øystein Ellingsen.
Bakerst f v Eirik Damsgaard, Jan Børge Leirvik, Reidar Kjærstad, Egil Jens Pettersen, Morten Karlsen, Karl Håkon Turkerud, Erik Haugen, Hans Christian Andersen og Stian Sjursen Takle.

Distriktskontorenes ettermiddager

Det er de nye ettermiddagene fra distriktskontorene som er den største forandringen på P1-sendeskjemaet fra og med 12. mars. Da blir det tre timer distriktssending alle dager, mandag til fredag.

Kristina Ekelund og Kalle Turkerud er to av P1s nye ettermiddagsstemmer som vil bli å høre i Østlandssendingen.

- Dette gleder vi oss til. Stort sett skal vi være programledere sammen, sier Kalle Turkerud.

Les også: Alt om NRKs distriktkontorer

- Eller vi skal i alle fall gå litt ut og inn i studio og være medprogramledere for hverandre, legger Kristina Ekelund til.

Mer dynamiske sendinger er et stikkord for de nye ettermiddagstimene fra distriktskontorene. Faste programledere og et nytt lydbilde vil også prege de nye P1-timene fra distriktskontorene mellom klokka to og fem alle dager mandag til fredag fra og med 12. mars.

Les også: Fører radioarven videre

Her og nå kl 17.00

Det betyr at Her og nå sendes fra klokka fem og utvides samtidig med en halv time og vil vare til kl 18.30.

P1 blir å kjenne igjen

Kanalsjef Jon Branæs sier forandringene gjøres for å lage et sendeskjema som er enda bedre tilpasset nyheter, trafikk, lokal journalistikk og godt selskap.

- Selv om noen sendetider blir nye, vil programmene, musikken og de fleste stemmene stadig bli å kjenne igjen, forsikrer Branæs.

Les også: Radioen - det første massemedium

Største omlegging siden 1994

Rune Nilson foran og Torfinn Borkhus

Rune Nilson foran og Torfinn Borkhus vil servere Lønsj i NRK P1 mandag til fredag mellom klokka tolv og ett.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Ikke siden 1994 har NRK P1 lagt om sendeskjemaet i så stort omfang. Flere tradisjonsrike programposter som Det fikser P1, Rett på og innslag og poster i distriktssendingenes formiddagssendinger forsvinner som en del av omleggingen.

Færre programmer - lengre flater

Færre programmer og lengre flater er et stikkord for omleggingen. Distriktskontorene får heretter en lang sending på morgenen og en like lang ettermiddagssending.

Se også: Programoversikten

Splitter sendenettet

NRK P1 er Norges eneste radiokanal som kan splitte sitt sendenett i distriktsvise sendinger. Dette gjør at NRK P1 kan tilby en unik miks av lokale og nasjonale sendinger.

- Distriktssendingene er NRK P1s mest populære programmer, fordi ingen andre radiokanaler kan være der du er på samme måte som P1, sier kanalsjef Jon Branæs.

Tron Soot-Ryen og Heidi Fagna

Tron Soot-Ryen og Heidi Fagna vil bytte på som programledere for nye Her og nå.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Lønsj med Rune

Klokka 11 på hverdager får NRK P1 et helt nytt underholdningsprogram. ”Lønsj” skal ledes av Rune Nilson, kjent fra før i "Fredagsåpent" på P1 og kjent sikkert også for mange fra tv-serien "Ikke gjør dette hjemme".

Som i Fredagsåpent vil han by på sin radiolunsj sammen med Torfinn Borkhus.

Målet er et programmet skal være et lite pustehull mellom Nitimen og Norgesglasset. Det er lav terskel og høyt under taket. Her skal det være mulig for lytterne å ikke bare sms'e og bruke E-post, Her skal de også kunne ringe inn til programmet.

- Vi har valgt å kalle programmet Lønsj nettopp fordi det sendes midt i lønsjen for veldig mange nordmenn. Lønsj er et lite avbrekk i dagen, og en mulighet for alle som vil å ta seg fem minutter eller en times tid - og prate litt om alt mulig – sånn som man gjerne gjør i lunsjen, sier produsenten Torfinn Borkhus.

- Programmet vårt skal være litt som det morsomste bordet å sitte ved i kantina. Der hvor praten flyter lett og latteren sitter løst. Et bord med uendelig mange sitteplasser, hvor hele Norge er velkommen. For å snakke i bilder, kan vi si at Nitimen og Norgesglasset er hvert sitt kontinent og Lønsj er den vulkanske øygruppen som ligger imellom, sier programleder Rune Nilson.

Plassen på plass - en time tidligere

Pål Plassen blir fortsatt å høre som programleder når Norgesglasset får nye sendetid - 12 til 14.

Pål Plassen, programleder i Norgesglasset i NRK P1

Pål Plassen vil komme på lufta med Norgesglasset allerede klokka 12 heretter.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Her og nå to timer senere

Deretter blir det tre timer distriktssending før Her og nå kommer to timer senere enn tidligere.

Heidi Fagna får Tron Soot-Ryen som ny programlederkollega i Her og nå når de nye en og en halvtimes sendingene starter klokka fem. I tillegg til senere og en halv times lengre sendinger vil Her og nå i ny drakt også inneholde musikk.