Hopp til innhold

Bergen - Oslo minutt for minutt

En annerledes og mye lengre reisedokumentar enn vanlig sendes når NRK2-seerne tas med på togreisen Bergen - Oslo minutt for minutt fredag kveld. 7 timer og 16 minutter tar reisen - og dermed også programmet.

NRK på Bergensbanen

NRK feirer 100-årsdagen til Bergensbanen med å la tv-seerne ta del i jernbanestrekningen minutt for minutt slik bare lokførerne før har opplevd den.

Foto: NRK

- Det begynte som en vill ide. Vi skulle lage noe på Bergensbanens 100 års jubileum og bestemte oss for å sette et kamera på toget og se hva vi fikk. Vi sjekket værmeldingen jevnt og trutt og ventet på en skyfri dag, dagen kom og vi fikk strålende vær hele veien fra Bergen til Oslo, sier tv-redaktør Rune Møklebust ved NRK Hordaland.

Lengste reisedokumentar
Om det er verdens lengste reisedokumentar vet han ikke, men i norsk fjernsynshistorie er han temmelig sikker på at det ikke er gjort noe tilsvarende.

- Bildene ble mye mer spektakulære enn vi trodde. Kontrastene er store fra vi forlater Bergen stasjon i høststemning, til snø og skiløpere på fjellet og nesten sommervær når vi nærmer oss Oslo S, forteller Møklebust.

Fire kameraer ble rigget opp for å fange reisen. To i togets front og to bak i toget. - Gjennom bildene fra togets snute opplever vi Bergensbanen fra et perspektiv som tidligere stort sett bare lokførerne har vært forunt å ta del i, forteller han.

En orgie i vakker natur
Det er store skiftinger i bildene fra toget sklir ut av byen, gjennom de mange tunellene til Voss, videre opp på høyfjellet og ned og gjennom lavlandet igjen. - Togturen går jo gjennom utrolig mye vakker, norsk natur og vi fikk veldig fine bilder. Det er ikke uten grunn at Bergensbanen gjerne omtales som en av verdens fineste jernbanestrekninger, fortsetter han.

Gjennom kameraene bak i toget får tv-seerne også ta del i livet om bord på toget og på de mange stoppestedene. Og de mange lange tunellene blir ikke kaffepauser for seerne, men er fylt med arkivbilder fra Bergensbanens 100-årige historie.

- Sprø ideer trenger ikke være så dumme. Vi lo godt av ideen i starten, men nå når vi ser resultatet er vi ganske så fornøyde med at vi forfulgte ideen og realiserte den. Det ble sju timer og 16 minutter med god tv dette, sier tv-redaktør Rune Møklebust i Bergen.

---

Bergensbanen minutt for minutt

Akkurat på hundreårsdagen sender NRK2 "Bergensbanen minutt for minutt". Her kan tv-seerne fra orkesterplass oppleve jernbanestrekningen som gjerne omtales som en av verdens vakreste. 7 timer og 16 minutter tar reisen - og tv-programmet. NRK2 fredag 27. november kl 19.55. Reprise søndag 29. november kl 10.27. Programmet vil også bli tilgjengelig via NRKs nett-tv.

NRK rigger kamera på Bergensbanen

En sprø ide ble virkelighet. Her rigger Lars Lucas opp kameraet i togets snute. Resultatet ble utrolig fine bilder fra en jernbanestrekning som gjerne omtales som en av verdens vakreste.

Foto: NRK
Thomas Hellum og Elin Helgheim

Thomas Hellum og Elin Helgheim fanger store og små episoder på togferden fra Bergen til Oslo som NRK2-seerne kan ta del i minutt for minutt fredag kveld.

Foto: Hallingdølen
Finsetunnelen på Bergensbanen

Bergensbanen omtales som en av verdens vakreste togreiser.

Foto: Vidar Knai