NRK Meny
Normal

11 øyeblikk sponset av lisensen

Pinlige situasjoner, store avsløringer, imponerende sportsprestasjoner, samlende øyeblikk og engasjerende drama – NRK gir deg opplevelse og innsikt. Og det er du som lisensbetaler som har gjort dette mulig.

11 øyeblikk

NRK har en sterk posisjon i den krevende konkurransen om folks tid og oppmerksomhet. Fikk du med deg disse øyeblikkene?

Foto: NRK

1. «Skam» – det pinlige møtet i trappa

Ny nettdramaserie på p3.no/skam

2. sesong av nettserien «Skam» går viralt i disse dager, men denne pinlige situasjonen fra første sesong er fortsatt verdt å se. Les mer om NRKs arbeid med å speile ung virkelighet i kapitlet «Ung» i årsrapporten for 2015.

2. På direkten med vann til livet

Flommen i Re i Vestfold

Ingen skal si at ikke NRK-journalist John-André Samuelsen tok oppgaven med å rapportere fra flommen i Re i Vestfold på alvor. Han er en av rundt 1000 distriktskontor-ansatte som hver eneste dag er tett på små og store begivenheter rundt omkring i Norge. Les mer i distrikt-kapittelet i NRKs årsrapport.

3. Rapport fra innsiden av Nord-Korea

Korrespondent Peter Svaar besøkte Nord-Korea i forbindelse med feiringen av jubileet til kommunistpartiet.

NRKs Asia-korrespondent, Peter Svaar, fikk i 2015 en unik mulighet til å rapportere fra innsiden av Nord-Korea – verdens mest lukkede diktatur. Les hans korrespondentbrev fra den spesielle opplevelsen og les mer om NRKs utenrikssatsting i nyhetskapitlet i årsrapporten.

4. 350 000 barn danser samtidig

Så langt har vi fått inn over 1000 klipp fra skoler og barnehager i hele landet. Her er et bitte lite utvalg.

BlimE!-kampanjen har vært en årlig suksess etter at den ble lansert høsten 2010. Kampanjens mål er å gi økt bevissthet blant barn om å være venner og vise omsorg for hverandre. Hvert år lanseres en BlimE!-sang og en tilhørende dans. Høydepunktet er dagen denne fremføres samtidig i skoler og barnehager over hele landet. Les mer om NRKs arbeid med innhold til den yngste målgruppen i årsrapport-delen om NRK Super.

5. – Oi, oi, oi! Dette er det verste jeg har sett!

Marcel Hirscher

NRK-kommentator Andreas Toft ble like sjokkert som seerne da en drone plutselig smalt i snøen, centimetere bak alpinstjernen Marcel Hirscher under et slalåmrenn i Madonna i desember. I 2015 sendte NRK1 856 timer sport – ni prosent av dette var alpint. Les flere detaljer fra sportsdekningen i NRKs årsrapport.

6. Robert Stoltenberg leker tegnspråktolk

NRK jobber for at innhold på TV, radio, nett og mobil skal være tilgjengelig for alle – uavhengig av opplevde hindringer rundt syn, hørsel eller kognitive ferdigheter. Men ikke alle er like godt egnet til å tegnspråktolke Melodi Grand Prix... Se den ordentlige tegnspråktolkingen av årets finalelåter. Og les mer om tilgjengelighet i NRKs årsrapport.

7. KORK og Lido i unik duett

KORK og Lido i vanvittig samspill fra Sildajazz i Haugesund.

For noen år siden fant NRKs kringkastingsorkester, KORK, og artisten Lido ut at de ville jobbe sammen. På Sildajazz 2015 fikk en fullsatt Maritim Hall i Haugesund oppleve musikk utenfor alle sjangergrenser. Og alt ligger fortsatt tilgjengelig i NRK TV. Les mer om KORK i årsrapport-kapitlene om kultur og norsk musikk.

8. Avslører en av Oslos best bevarte hemmeligheter

Skjult under Gamle Aker kirke ligger noe få av Oslos innbyggere vet om.(3:6)

NRK besøkte i 2015 seks norske anlegg som inntil da hadde vært hemmelige eller stengt for allmennheten. Disse ble presentert i nettdokumentar-serien «Hemmelige rom». Les mer om NRKs arbeid med undersøkende journalistikk i kapitlet «Fordypning» i NRKs årsrapport.

9. Sabotørene sprenger tungtvannsanlegget

Fra episode fire av "Kampen om tungtvannet".

I snitt fulgte 1,7 millioner nordmenn hver episode av dramaserien «Kampen om tungtvannet». Serien vant flere gjeve priser og skapte mye oppmerksomhet rundt norsk krigshistorie og tysk atomforskning. NRK har som ambisjon å øke produksjonen av norsk drama. Les mer om dramasatsingen og priser tildelt NRK i årsrapporten.

10. Barne-TV-klippet som ble sensurert av Facebook

Newton lærer barn om vulva

Denne videosnutten, som forklarer vaginaens funksjoner, ble sensurert av Facebook og vekket mange reaksjoner fra folk som mente den ble for sterk kost. Men den kontroversielle pubertetsserien til Newton har også høstet mye ros og vunnet flere priser. Blandt dem, NRKs jounalistpris.

Serien provoserer noen og gleder mange flere, men først og fremst er dette folkeopplysning av aller beste merke.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om Newtons pubertetsserie

Les mer om lærerike programmer i kapitlet om Natur og vitenskap i NRKs årsrapport.

11. Northug spurter inn til VM-gull på femmila

Petter Northug med enorm avslutning i Femmila i VM i Falun. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn. Programleder Ida Nysæter Rasch med NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik i målområdet.

NRK skal samle folket gjennom store sportsbegivenheter og et bredt sportsinnhold. Det klarte vi 1. mars da 1,5 millioner nordmenn så Petter Northug spurte inn til VM-gull på 5-mila i Falun. Les mer om NRKs sportsår 2015 i årsrapporten.