Hopp til innhold

Masterstudent vil revolusjonere skolekjøkkenet

Hanne Kari Ravndal vil blåse nytt liv i skolekjøkkenet. I går vant hun designpris for sine tanker om heimkunnskapfaget.

Dei er framtida for norsk design. Sjå kva som rører seg blant årets masterstudentar som no går ut frå Kunst- og Designhøgskolen i Bergen.

SJÅ VIDEO: Dei er framtida for norsk design. Sjå kva som rører seg blant årets masterstudentar som no går ut frå Kunst- og Designhøgskolen i Bergen.

– Du lærer ikke elever om godt håndverk og ekte materialer ved å tilby dem noe helt annet, sier den nyutdannede interiørarkitekten Hanne Kari Ravndal.

Hun sitter ved spisebordet hun har designet, og snakker engasjert om hvordan hun vil forandre dagens skolekjøkken. Bordet og de tilhørende stolene, som er inspirert av klassisk skandinavisk design, er tenkt laget i frukttrær.

Møblene og tankene om kjøkkenet og omgivelsene ble pekt ut av en jury til det beste prosjektet blant masteroppgavene til designstudentene ved Kunsthøgskolen i Bergen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hanne Kari Ravndal

HER FÅR HUN PRISEN: Hanne Kari Ravndal vant prisen blant masterstudentene, og fikk overrakt en premie på 20.000 kroner av Torbjørn Nævdal.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Tilbake til gamledager

Ravndal mener skolekjøkkenet i ungdomsskolen blir nedprioritert, i sterk kontrast til utfordringene samfunnet har knyttet til mat, råvarer og kosthold.

Hun mener vi må ta steget tilbake til gamledager i utviklingen av skolekjøkkenet.

– Jeg synes det var helt naturlig å ta et steg tilbake for at elevene også skal få en forståelse for hvordan ting blir gjort, forteller hun.

Planen er at møblene om sommeren skal stå i skolekjøkkenets egen urtehage. Om vinteren trekker de inn bak store glassvinduer ut mot råvarene.

Svært forskjellige

Masterstudentenes prosjekter ble vist fram for første gang denne uken i utstillingen Subtans på USF Verftet i Bergen.

Prosjektene er svært forskjellige. Her finner du matapplikasjoner for voksne dyslektiere, kontor for stressmestring, badetårn og utedo, kreative lekerom i barnehager og design som verktøy mot kulturell intoleranse.

– Det er stor variasjon i årets utstilling, og det har vært viktig for elevene. De har vært bevisste på å få fram individualitet, sier masterkoordinatof ved Kunsthøgskolen, Åse Huus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kine Hetland

BEHANDLENDE DISTRAKSJON: Kine Hetland har designet et behandlingssenter for mennesker med spiseforstyrrelse.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Design for syke

Men mange av prosjektene har også fellestrekk. Som for eksempel troen på at design kan påvirke mennesker positivt.

I prosjektet «Behandlende Distraksjon» har studenten Kine Hetland designet et behandlingssenter for mennesker med spiseforstyrrelse.

Hetland har totalforvandlet en vanlig steril avdeling på Ullevål, til en spennende avdeling med rom og design som skal hjelpe pasientene i behandlingen.

– Pasienter med spiseforstyrrelse har ofte en uro i kroppen de får ut ved å gå i korridorene. Det kan være negativt for behandlingen, men kan ikke stoppes. Derfor ville jeg snu dette til noe positivt ved å skape spennende rom i korridoren som de kan besøke, forteller Hetland.

Daniel Ness Turco vil gi badeplassen ved barndomshjemmet sitt en solid oppgradering.

– Vi får se om det blir bygd. Jeg skal iallefall foreslå det så får vi se om det er noen som tror på det, smiler Ness Turco.

Daniel Ness Turco

DESIGNET BADEPLASS: Masterstudent Daniel Ness Turco.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK