– Det kan skje ting her som gjør at vi må være forberedt

Statsminister Erna Solbergs idylliske ferieparadis i Sunnhordland ble i dag omringa av forsvaret og politiet.

Det har tilsynelatande vore dramatikk på statsminister Erna Solberg si hytte i Kvinnherad i dag.
Men det var altså politiet som hadde ein øvelse, for at Solberg også denne sommaren trygt skal kunna feriera på Varaldsøy.

STOR TERRORØVELSE: Statsministeren var selv ikke til stede under øvelsen som ble arrangert for at Solberg også denne sommeren skal kunne feriere trygt på Varaldsøy.

Erna Solberg

FRYKTER TERROR: Politiet øvde på terrorberedskapen i Hardangerfjorden med tanke på beskyttelse av statsminister Erna Solberg mens hun er på sitt feriested.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Væpnede styrker fra både politi og forsvaret inntok i dag Varaldsøy i Hardangerfjorden. Styrkene øvde på beredskap og responstid opp mot statsministerens hytte.

– Det er statsministeren sin feriebolig det er snakk om. Her kan det skje ting som gjør at vi må ut på et oppdrag, sier politioverbetjent Ole Geir Magnussen.

Den omfattende øvelsen, som er et samarbeid mellom Hordaland politidistrikt, Oslo politidistrikt og forsvaret, startet klokken åtte tirsdag morgen og pågikk til klokka 16.

– Vi har øvd på samarbeid mellom enhetene og gjort oss kjent i området, sier Magnussen.

Flyforbudssone over øyen

Av sikkerhetshensyn var det ikke anledning til å gå i land under øvelsen. Det ble også innført flyforbudssone over stedet i samme tidsrom på grunn av helikopter.

Utgangspunktet for øvelsen skal ha vært et tenkt attentat mot statsministeren under et ferieopphold på den idylliske øyen i Hardangerfjorden. En av de første politibilene skal ha ankommet Varaldsøy med fergen like over klokken åtte i dag tidlig.

– Vi øver på et «worst case»-scenario med dedikerte mannskaper, en tropp som involverer en del særorganer, sa operasjonsleder Ronny Lentføhr til NRK tidligere i dag.

Han ønsket ikke å gå ut med detaljer om operasjonen.

Statsministeren var ikke til stede

Politiet ønsket ikke skuelystne på området og opprettet et forbud mot å gå i land på øyen under øvelsen. Fergetrafikken til og fra Varaldsøy gikk likevel som normalt.

Statsministeren var selv ikke til stede under øvelsen som ble arrangert for at Solberg også denne sommeren skal kunne feriere trygt på Varaldsøy.

Varaldsøy er den største øyen i Hardangerfjorden og hører til Kvinnherad kommune.

Laster kart, vennligst vent...