NRK Meny
Normal

Spesialenheten utsetter konklusjon i Monika-saken

– Det er en såpass viktig sak at vi vil forsikre oss om at den holder god kvalitet.

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja som ble drept på Sotra i 2011

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8).

Foto: HANDOUT / NTB scanpix

Spesialenheten for politisaker har i flere måneder etterforsket Hordaland-politiets behandling av Monika Sviglinskajas dødsfall. Undersøkelsene er igangsatt etter klager fra Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen.

Jan Egil Presthus, sjefen for Spesialenheten for politisaker

LEDER SPESIALENHETEN: Jan Egil Presthus.

Formålet er å finne ut om noen av de involverte politifolkene skal straffes for sin rolle i den første etterforskningen i 2011 og 2012, og også prosessen rundt gjenåpningen av saken i 2014.

Saken er etterforsket av Spesialenheten Midt-Norge, og ble i slutten av januar oversendt sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, for påtale.

Han har tidligere varslet en konklusjon i saken tidlig i februar. I går fikk NRK opplyst at de ville konkludere i løpet av denne uken, men i dag sier Presthus at de ikke vil bli klare med påtalekonklusjonen før i neste uke.

– Vi kommer nok til å bruke litt lengre tid enn tidligere annonsert. Det er blant annet fordi dette er en såpass viktig sak at det er ønskelig å forsikre seg om at den holder god nok kvalitet før arbeidet avsluttes, sier Presthus til NRK.

I en pressemelding tirsdag formiddag opplyser Spesialenheten at de vil legge frem sin avgjørelse onsdag 25. februar.

Risikerer bøter

Fire politifolk, fra Sotra og Bergen, har hatt status som mistenkte i saken, og risikerer bøter.

Midlertidig avgått politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad er ikke blant disse, men Spesialenheten undersøker likevel ledelsen i Hordaland politidistrikts rolle i saken.

I forrige uke kom Riksadvokatens arbeidsgruppe med en knusende dom over politiets håndtering av saken. Presthus sier til NRK at rapporten fra Riksadvokaten ikke inneholdt observasjoner som var nye for dem.

– Har kritikken de kommer med påvirket deres arbeid?

– Vår avgjørelse vil bygge på etterforskingsarbeidet som har vært utført fra vårt kontor i Trondheim. Det arbeidet var avsluttet før arbeidsgruppens rapport forelå, sier Presthus.

ALT OM SAKEN: Monika (8) funnet død