Slik var Bergen i 1350

Nå kan vi se hvordan Bergen så ut i middelalderen.

Video Bli med til Bergen i middelalderen

Bli med til Bergen i middelalderen

Et samarbeidsprosjekt mellom Bergen kommune og Riksantikvaren har resultert i en nesten fem og et halvt minutter lang video som tar deg med til middelalderens Bergen.

Bergen i 1350

BRYGGEN: Slik kan bryggesiden av Vågen ha sett ut for 660 år siden.

Foto: Riksantikvaren

Se Bryggen og kirkene

Videoen viser hvordan det kan ha sett ut rundt Vågen omkring året 1350, da Bergen var den største byen i landet med sine 10.000 innbyggere.

Riksantikvaren og Byantikvaren i Bergen har laget en digital rekonstruksjon av byen, og tar oss med på en flytur som viser flere av de store kirkene, festhallene og bygningene, samt Bryggen slik de ser for seg at det så ut den gangen.

Se hele rekonstruksjonen i videovinduet øverst i saken.

Ibenholt

-VIKTIG: - Det er nødvendig å kjenne til vår egen bakgrunn, sier Harald Ibenholt hos Riksantikvaren.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Kommunen har spesielt lagt vekt på å vise frem steinbygninger som i dag enten er sterkt ombygget, revet eller bare er ruiner. Bakgrunnen for rekonstruksjonen er en lang rekke kilder, utgravingsresultater og kjent byggeskikk fra middelaldertiden.

– Viktig å kjenne bakgrunnen vår

Prosjektet er viktig, mener Harald Ibenholt, seksjonssjef hos Riksantikvaren i Bergen.

– Vi tror at det er nødvendig for alle i dag å kjenne til vår egen bakgrunn, sier han.

Bergen har i dag en av Norges største samlinger middelalderuiner, men det er ikke alltid lett for folk å forestille hvordan ruinene så ut da de var bygninger.

– Selv for fagpersoner er ruiner vanskelig å forstå i blant, så da er en slik film med på å fortelle hvordan bygninger og bymiljøer så ut da de var hele og i bruk, sier Ibenholt.

Vågen og Bergen anno 1350

STØRST: Bergen hadde cirka 10.000 innbyggere i 1350, og var landets største by. Slik ser Riksantikvaren for seg at området rundt Vågen kan ha sett ut fra luften den gangen.

Foto: Riksantikvaren