NRK Meny
Normal

– Angrepet varte i over to timer

En av de fire Statoil-ansatte i trygghet forteller om angrepet på oljebasen i Algerie. – De dukket frem fra mørket og skjøt mot oss, sier han.

Anlegg In Amenas

ANGREPET I DAG: 13 nordmenn er involvert i gisselsituasjonen på en Statoil-base i Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / Statoil

NRK har snakket med mannens kone onsdag kveld. Da hadde hun akkurat fått bekreftet fra Statoil at han var blant de fire ansatte som var kommet i trygghet.

– Han fortalte at kampene varte i to og en halv time. De hadde ligget på gulvet i bussen hele tiden mens kampene pågikk, sier hun til NRK.no.

En av fire som er i trygghet

Den Statoil-ansatte mannen fra Lindås i Hordaland var en av passasjerene på bussen, som var på vei til flyplassen i In Aménas.

Konen forteller videre at han nå er i trygghet på en militærbase én times kjøring fra Statoils leir.

13 nordmenn er involvert i gisselsituasjonen, fortalte statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Situasjonen er uavklart for ni av de norske Statoil-ansatte, mens fire nordmenn og en kanadier har kommet seg vekk fra basen. Mannen fra Lindås er dermed en av de fire som er i trygghet.

– Dukket opp av mørket og skjøt

Tidligere i dag fortalte han til lokalavisen Strilen hvordan han opplevde dramaet som utspilte seg ved 05.50-tiden, lokal tid:

In Amenas

NORSK BASE: Statoils base ligger i In Aménas i Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket frem fra mørket og skjøt mot oss, sier mannen, som var på vei til flyplassen i In Armenas for å dra videre til et oppdrag i Italia.

– Militæret som vokter installasjonen og leiren slo angrepet raskt tilbake, slik at vi kunne kjøre videre, forteller mannen til lokalavisen.

LES OGSÅ: – Norske gisler tatt i Algerie

Får ikke ringe sine kolleger

Fire Statoil-ansatte fra Nordhordland skal ifølge ham ha vært på jobb på eller ved anlegget i Algerie da angrepet skjedde.

Mannen fra Lindås forteller at han ikke har oversikt over hvordan det går med de tre andre, fordi de ansatte er blitt oppfordret til ikke å ringe til sine kolleger, fordi det kan sette dem i fare.

Lindås-mannen befinner seg nå i en militærforlegning ved flyplassen i In Aménas og sier til Strilen at han nå føler seg trygg.

Oljebasen blir drevet av Statoil, britiske BP og det statlige algeriske energiselskapet Sonatrach. Britiske myndigheter kaller angrepet en terroraksjon.

Mange norske på anlegget

Det er opprettet et eget pårørendesenter for familier og andre berørte i Statoil i Bergen.

– Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon både i Algerie og i Norge, og algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken, sa informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.no tidligere i dag.

Norske myndigheter har også i dag sendt et eget utrykningsteam som skal bistå ambassaden i Algerie.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik