Raftohus-leder pågrepet i Vietnam

Daglig leder i Raftohuset, Therese Jebsen, ble pågrepet av vietnamesisk politi da hun torsdag morgen forsøkte å overlevere Raftoprisen til fjorårets prisvinner.

En norsk-vietnamesisk menneskerettighetsaktivist og TV 2s to utstendte på stedet ble også pågrepet og avhørt i halvannen time torsdag morgen i Ho Chi Minh-byen i Vietnam.

Raftoprisen er en menneskerettighetspris som deles ut hvert år til minne om professor Thorolf Rafto. Ifølge Wikipedia, deles prisen ut til «enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som kjemper for ideer og prinsipper som underbygger FNs charter om menneskerettighetene».

therese jebsen
Foto: Raftostiftelsen

Har søkt tilflukt

De tre har nå søkt tilflukt på et annet hotell etter å har ristet av seg sivilkledd politi på motorsykkel. Dette forteller Therese Jebsen til NRK torsdag morgen.

De er nå bekymret for menneskerettighetsaktivisten og norsk-vietnamesiske Kieu Tran som etter løslatelsen fikk beskjed om å komme tilbake til politiet - alene.

– Det kommer ikke til å skje, vi holder sammen nå, sier Jebsen.

«Fullstendig upassende»

Prisvinneren, den 77 år gamle buddhistmunken Thich Quang Do, sitter i husarrest i hjemlandet. Han fikk ikke lov til å reise til Norge i fjor høst for å motta prisen.

Do er nestleder for den forbudte buddhistkirken i Vietnam. Vietnamesiske myndigheter har tidligere kalt tildelingen av Rafto-prisen til munken «fullstendig upassende».

arrestert etter rafopris
Foto: SCANPIX

Rullet diplomet inn i bambus

– Vi møtte en strålende prisvinner som kom oss imøte med blomster i , forteller Jebsen. Det gikk så to minutt så kom det politifolk til og bad de tre nordmennen om å bli med til politistasjonen for avhør.

– De gav meg likevel tid til å få overbrakt hilsenen, og jeg fikk rullet diploment inn i bambus-bilete og gitt til ham, forteller Jebsen.

Hun sier det var opplagt at myndighetene i landet visste at de kom.

Trioen ble så ført til politistasjonen, der det foregikk avhør i halvannen time. Minst tolv personer var til stedet på avhøret.

Politiet påpekte at det ikke var lov å besøke en som drev med illegal virksomhet, og var ute etter formålet med besøket.

Forrige måned ble styrelederen for Raftostiftelsen og mannen til Jebsen, Arne Lynggård, nektet visum for å besøke munken.