Nå har de polske elektrikerne fått betalt

De polske elektrikerne får endelig utbetalt lønnen for arbeidet på Hardangerbrua. – To og et halvt års kamp for rettferdighet er over, jubler fagforeningen.

Kabelarbeid på Hardangerbrua

SOSIAL DUMPING: Like før åpningen av verdens lengste tofelts hengebro, kom det fram at arbeidere var underbetalt.

Foto: Geir Brekke / Geir Brekke

Protest mot sosial dumping på Hardangerbrua

PROTESTERTE: Elektroarbeidernes fagforening protesterte under åpningen av broen 17. august 2013.

Foto: Elektroarbeidernes fagforening

Hardangerbrua ble åpnet 17. august 2013 med en kraftig bismak for de polske arbeiderne som hadde utført elektroarbeidet på milliardprosjektet.

Like før broen ble åpnet, startet Arbeidstilsynet et tilsyn ved byggeprosjektet, som Statens vegvesen er ansvarlig for. Det viste seg at flere av arbeiderne var kraftig underbetalt.

Vegvesenet har ment at det var underleverandøren, den danske arbeidsgiveren til elektrikerne, KB Electrotech, som var ansvarlig.

– To og et halvt års kamp for rettferdighet er over

– Vi regnet grovt og kom fram til at arbeiderne skal ha 1,7 millioner kroner utbetalt fra oss. Vi holdt tilbake det dobbelte i utbetaling til KB Electronics, for å legge press på dem, sa Bente Johnsen Aase, vegvesenets prosjektleder for Hardangerbrua til NRK i juli i fjor.

LES MER: Venter fortsatt på lønn etter Hardangerbrua

KB Electronics gikk konkurs etter Hardangerbru-arbeidet. Nå melder Elektroarbeiderens Fagforening at de polske elektrikerne endelig har fått betalt ut pengene sine fra konkursboet.

– Vi er glade for at to og et halvt års kamp for rettferdighet er over, skriver de i en pressemelding.