NRK Meny
Normal

Besøker leiren han ble født i for 37 år siden

Marco Elsafadi, kjent fra «Mesternes Mester», flyktet fra Libanon da han var bare tre måneder gammel. Nå har han vært tilbake - og fikk selv kjenne på den spente situasjonen i Midtøsten.

Marco Elsafadi i Libanon

TILBAKE I HJEMLANDET: Marco Elsafadi og søsteren Madeleine dro til Libanon for å hilse på slekten. Det ble et svært følelsesladd besøk.

Foto: NRK

Marco Elsafadi og Noman Mubashir

PÅ TV I KVELD: Madeleine og Marco Elsafadi tilbake i hjemlandet, her med programleder Noman Mubashir (midten).

Foto: NRK

– Dagen før vi kom til Tripoli hadde det vært flaggbrenning og løsnet skudd på det samme markedet vi skulle besøke der, forteller Elsafadi.

Ungdomsarbeideren, tv-kjendisen og den tidligere basketstjernen er førstemann ut i sesong tre av NRKs «Hva har du i bagasjen?». I kveldens sesongpremiere reiser han tilbake til flyktningleiren Beddawi i Libanon, der familien bodde da Marco ble født i 1976.

– Det var en helt spesiell tur, med veldig sterke inntrykk. Det var så nært, men samtidig veldig fjernt, sier Marco Elsafadi.

Sammen med søsteren Madeleine og programleder Noman Mubashir treffer Elsafadi familiemedlemmer fra Syria. De har selv nylig flyktet fra borgerkrigen i sitt hjemland til Beddawi, slik Marcos familie gjorde for 40 år siden.

– Jeg har vært på ferie i Syria og truffet slekten min i deres hjemland. Nå er de flyktninger i den samme leiren som familien min flyktet til for så lenge siden. Det er eksempel på den onde sirkelen det palestinske folket igjen opplever.

Opplevde selv uroen

Palestinske Elsafadi er gjerne mest kjent som landslagsspiller i basket, og for seieren i NRKs Mesternes Mester i fjor. Han har i tillegg blitt kåret til «Årets forbilde», og skapt overskrifter for å ha reist seg fra rullestolen etter en alvorlig nervesykdom.

Hvem vet hvor jeg hadde endt opp i kampene som pågikk? Hvem vet om jeg hadde vært i live i dag?

Marco Elsafadi

Det er bare noen uker siden han kom tilbake fra Libanon. Turen til Tripoli og Beddawi for kveldens program ble gjort i juli. Elsafadi og søsteren fikk også kjenne på den spente situasjonen i Midtøsten under sitt opphold.

Den pågående krigen i nabolandet Syria merkes nå også godt i Libanon. I tillegg til jevne strømmen med syriske flyktninger, har krigen nå også spredd seg over grensen. Flere libanesiske soldater har blitt drept og bortført.

– Alle avisforsidene i landet er dekket med militærstoff.

Beddawi flyktningleir i Libanon

LEIR BLE BY: Den opprinnelige flyktningleiren Beddawi er i dag som by å regne, med sine 30.000 innbyggere.

Foto: HUSSEIN MALLA / AP

Møtte jordmoren

Hva har du i bagasjen, Marco?

FLYKTET: Marco og storesøsteren Madeleine ble født i flyktningleiren på 70-tallet. Her fra tiden i Berlin, der familien flyktet da han var tre måneder gammel. – Det var veldig fint å ha henne med, da fikk vi delt denne erfaringen sammen, sier Marco.

Foto: Privat

Da han ble født i palestinernes flyktningleir, var det en annen krig som preget landet. Borgerkrigen i Libanon på midten av 70-tallet fikk Marcos foreldre til å flykte til Europa. De dro fra en krig der palestinerne og Yasir Arafats PLO havnet midt i de blodige urolighetene internt i Libanon.

Elsafadis foreldre flyktet til Berlin da han bare var tre måneder, og videre til Norge da han var 14 år.

– Du får en helt annen respekt for foreldrene dine når du står og ser hvordan tilværelsen i leiren er, og hvordan livet ditt ville sett ut der.

Med NRK-teamet på slep oppsøkte Marco og søsteren blant annet huset der han ble født. Der ble det et veldig spesielt møte.

– Det traff vi hun som ble jordmoren og tok imot meg da jeg ble født. Men hun var ikke akkurat jordmor, hun var den nærmeste naboen som min far fant til å hjelpe da fødselen var i gang. Jeg ble det første barnet hun tok imot.

– Hun husket meg veldig godt, og var veldig, veldig glad i mine foreldre. Hun fortalte mye om min far og alt de hadde gjort for henne. Jeg kjente igjen den faren hun beskrev, en mann som alltid har stilt seg disponibel for å hjelpe andre.

Se det følelsesladde møtet her:

Marco Elsafadi reiste tilbake til flyktningleiren han ble født i for 37 år siden. Her traff han blant annet jordmoren sin. Se møtet her.

SE VIDEO: Marco Elsafadi treffer kvinnen som hjalp til da han ble født, i flyktningleiren i Beddawi i Libanon.

Følelsene tok overhånd

Til flyktningleiren har det kommet mange palestinere fra Syria de siste årene, også fra Marcos egen familie. Under besøket i juli ble det et varmt gjensyn med kjente slektninger og rørende møter med nye familiemedlemmer.

– Vi traff kusiner og fettere på min alder og oppover. De bor nå i Beddawi med egne barn. Den eldste av dem er en fetter som er 20 år eldre enn meg, som var familiens uformelle leder i leiren.

– Han har barn og kone hjemme i Syria, som ikke kommer seg ut av landet. Han er en ydmyk og raus type som likevel holder familien sammen, forteller Marco.

Bare uker etter besøket i Libanon sitter inntrykkene fremdeles sterkt hos basketstjernen.

– Der og da følte jeg at jeg tok inn alt som skjedde. Men jeg måtte gå og tenke noen dager før alt hadde sunket inn, og det gjorde det over flere dager. Til slutt ble jeg helt utslitt. Det var veldig rart, så sliten har jeg sjelden kjent meg.

De siste ukene har han tenkt mye på hvordan livet kunne blitt om moren og faren ikke hadde tatt sjansen og flyktet fra et Libanon i krig.

– Hvem vet hvor jeg hadde endt opp i kampene som pågikk? Hvem vet om jeg hadde vært i live i dag?

Se «Hva har du i bagasjen, Marco?» på NRK1 klokken 20.15 i kveld:

Seks kjente nordmenn reiser til ulike verdensdeler for å finne sine røtter Marco Elsafadi , vinneren av Mesternes Mester, ble født i en flyktningeleir i Libanon. Bli med når han reiser tilbake til det krigstrette landet. Programleder : Noman Mubashir. Sesong 3 (1:6)

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
 Programleder Mariann Reikerås