NRK Meny
Normal

Her har ildkulen akkurat sust forbi på morgenhimmelen

Avisbud ble vitne til ildkule som føk over Sør-Norge grytidlig onsdag morgen. – Veldig interessant, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard om bildene hun tok.

Spor etter ildkule over Sør-Norge

ILDKULE: Tove Haveland tok disse bildene på himmelen over Hardanger onsdag. Da hadde hun akkurat sett en ildkule bryte atmosfæren over Norge. Bildet viser spor etter ildkulen.

Foto: Tove Haveland

Tove Haveland er fortsatt opprømt etter opplevelsen grytidlig onsdag morgen. Mens de fleste i Norheimsund lå og sov, var avisbudet ute og kjørte dagens leveranser. Da så hun noe på morgenhimmelen.

– Klokken var litt før halv seks og jeg så månen i høyre øyekrok. Da skjedde det: Det var akkurat som om noe eksploderte på himmelen.

– Deretter var det akkurat som en ildkule som ramlet ned fra himmelen, den datt rett ned og gled sakte nedover. Fargen var den samme som månen, men den lyste ikke opp området på samme måte, forteller Haveland.

– Så flammene

Det hele varte flere sekunder, og var langt større enn et stjerneskudd.

– Ildkulen var som en blekksprut med armene hengende etter seg. Jeg så flammene rundt den og det var et skremmende syn, skildrer Haveland.

Avisrunden ble ikke helt som vanlig.

– Hjertet mitt slo veldig etterpå, og jeg vet ikke om jeg husket å legge alle avisene i postkassene etterpå. Da jeg kom hjem følte jeg nesten at jeg hadde drømt det hele, sier Norheimsund-kvinnen.

Da hun kom hjem så hun fremdeles spor på himmelen etter fenomenet: To lange og brede striper som viste hvor ildkulen hadde falt, som hang igjen i flere timer etterpå.

Spor etter meteor over Hardanger

EN TIME SENERE: Sønnen til Tove Haveland tok dette bildet ved soloppgang, en time etter ildkulen var synlig. Det viser tydelige spor hvor meteoren ble synlig på himmelen.

Foto: Privat

For over hele Sør-Norge

Avisbudet tok bilder av de hvite stripene på himmelen, og sendte dem til astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard. Etter å ha sett bildene kan han fortelle at det ikke bare var et avisbud i Norheimsund som så ildkulen.

K. J. R. Ødegaard

FLERE SÅ DEN: – Vi har fått observasjoner fra store deler av Sør-Skandinavia om ildkulen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Studio Vest

– Vi har undersøkt dette litt, og det viser seg at det er en ildkule som har blitt sett over store deler av Sør-Norge. Vi har fått rapporter fra Gudbrandsdalen, Østlandet og Trøndelag, sier Ødegaard til NRK.no.

En ildkule er en kraftig meteor som bryter atmosfæren, før den begynner å brenne. Sporene Tove Haveland fotograferte er høyst sannsynligvis askeskyer ildkulen etterlater seg.

– Det er veldig interessante bilder, sier Ødegaard.

Reiste til Sverige

Han kan fortelle at ildkulen kunne sees i hele Sør-Skandinavia klokken 05.24 eller 05.25.

– Det sier litt om hvor voldsomt det har vært. Observasjoner fra Sverige viser at kulen falt fra øst mot vest, og gikk over grensen til Sverige.

Foreløpig har det ikke kommet rapporter om lyd eller drønn fra meteoren, noe som betyr at den sannsynligvis har brent opp før den nådde jorda.

– Slike ting skjer i rykk og napp. Forrige ildkule over Norge var 31. mars, mens før det var det flere måneder siden sist, sier Ødegaard.

Han la ut en melding på astroevents.no om ildkulen i dag, og ønsker seg flere tips om meteoren for å finne ut hvor den eventuelt har falt ned.

Mulige meteor-spor over Sandefjord

SANDEFJORD: Meteoren var synlig i hele Sør-Norge og passerte over til Sverige. Joakim Evensen tok dette bildet fra Hvaltorget i Sandefjord. Bildet viser et merkelig skymønster, og viser muligens også restene fra røykstripen etter ildkulen.

Foto: Joakim Evensen

– Føler meg liten når jeg opplever slikt

Avisbudet blir overrasket når hun får høre hva hun har sett. Spesielt over at den krysset landegrensen i øst.

– Jeg trodde den landet i fjellene her i Hardanger. Da tenker jeg hvilken enorm størrelse den har hatt, for den så ut som den var like i nærheten, sier Tove Haveland.

Hun er ofte alene ute om nettene og ser ting på himmelen vi andre ikke får med oss.

– Når jeg ser nordlyset syns jeg ofte det kan være skummelt. For når jeg opplever så store naturfenomen får det meg til å føle meg veldig liten her nede på jorden.

Meteor over Sør-Norge

IKKE FLYSTRIPER: Det kan ligne striper etter fly, men er trolig heller støvskyer etter den kraftige meteoren.

Foto: Tove Haveland

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås